den 1 oktober

Interpellation 2004/05:42 av Birgitta Ohlsson (fp) till utrikesminister Laila Freivalds om fri abort i EU

I svensk utrikespolitik beslutad av Sveriges riksdag stadgas att alla kvinnor ska ha rätt till fria och säkra aborter. Fri abort bör därför inte ses som en nationell välfärdsfråga utan en internationell angelägenhet i utrikespolitiken på samma sätt som Sverige driver andra reformer. Men även i vår egen världsdel Europa och inom den europeiska union som Sverige är medlem av är den fria aborten begränsad. I länder som Portugal, Polen och Malta är fri abort inte tillåten.

Den nederländska organisationen Women on Waves kämpar för kvinnans rätt till preventivmedel, sexualupplysning och att själv välja om hon vill föda eller inte. Men portugisiska myndigheter hindrade nyligen organisationen att med båt gå in i en portugisisk hamn. Women on Waves var inbjudna till Portugal av en lokal organisation som arbetar för kvinnors rättigheter och fri abort. Under holländsk lag har den sjukvårdsutbildade besättningen rätt att ute på internationellt vatten informera kvinnor och dela ut abortpiller men inga aborter utförs på båten. Women on Waves begår inget brott mot nationell lagstiftning eftersom verksamheten sker på internationellt vatten. Men Women on Waves hindrades av portugisiska myndigheter, då fri abort är förbjuden i landet. Portugals agerande har skapat en debatt i EU, där bland annat svenska EU-parlamentariker som Maria Carlshamre och Lena Ek begärt besked av den europeiska kommissionen om Portugals agerande strider mot den fria rörligheten. Utöver detta kan ifrågasättas huruvida en EU-nation tillika demokrati som Portugal bör hindra meningsmotståndare att fritt uttrycka sina åsikter om fri abort.

Även om fri abort i dag beslutas av de enskilda EU-länderna är samtidigt kvinnors rätt till sexuell och reproduktiv hälsa inskriven i konventionen om mänskliga rättigheter som alla EU-länder har ratificerat. Detta parallellt med att svensk utrikespolitik stadgar att alla kvinnor i hela världen har rätten till fria och säkra aborter kräver ett svenskt agerande. Utrikesminister Laila Freivalds har uttryckt att det är en mänsklig rättighet att fatta beslut över den egna kroppen. Samtidigt har utrikesministern tidigare framfört att abort är en nationell angelägenhet. Denna dubbla hållning måste överges.

1. Vilka åtgärder avser utrikesministern att vidta för att sexuella och reproduktiva rättigheter ska respekteras i hela världen också inom EU?

2. Vilka åtgärder avser utrikesministern att vidta för att kvinnor från de medlemsstater som inte tillåter fri abort ges rätt att genomföra den i andra medlemsländer som har den friheten?