den 23 februari

Interpellation 2004/05:414 av Jan-Evert Rådhström (m) till socialminister Berit Andnor om bidragsfusket

Bidragspolitik leder till bidragsfusk. Det är inte så svårt att förstå. Fusk är alltid fel och arbete är alltid rätt.

En ny undersökning från Karolinska Institutet visar emellertid att den förda socialdemokratiska politiken medfört att nio av tio kvinnor som uppbär sjukersättning förlorar på yrkesarbete. Socialdemokraternas värnande om bidragsberoende medför helt oacceptabla effekter.

Jag vill vara mycket tydlig: Moderaterna vill inte sänka ersättningsnivåerna i bidragssystemen för att straffa fuskare, utan för att det alltid måste löna sig bättre att arbeta än att leva på bidrag. Det ska straffa sig att fuska, men det ska det alltid göra oavsett hur bidragssystem och nivåer är utformade. Det allra viktigaste är emellertid att arbete alltid ska löna sig.

Om självklara kostnader i samband med arbete såsom lunch och resor tas med förlorar 90 % av alla kvinnor på yrkesarbete. Det är helt oacceptabelt att kvinnor som arbetar inom sjukvård, äldreomsorg och barnomsorg förlorar omkring 1 000 kr varje månad efter skatt på yrkesarbete. Regeringens bidrags- och skattepolitik har havererat.

Att nästan alla kvinnor som yrkesarbetar inom den offentliga sektorn förlorar ekonomiskt på sitt arbete är förfärligt. Det sänder signaler om att deras arbete är mindre värt. Så får det naturligtvis inte vara. Alla som kan och vill arbeta behövs på arbetsmarknaden. Därtill tas inte de många kvinnor som tvingats till sjukskrivning på allvar. Kvinnor är dubbelt så mycket långtidssjukskrivna jämfört med män. Vad finns det för realistiska alternativ för de nio av tio sjukskrivna kvinnor som i studien anger att de vill återgå i arbete igen?

Studien från Karolinska Institutet visar bland annat att: Hälften av de långtidssjukskrivna kvinnorna skulle vilja byta till ett annat arbete. En av fem anger att de skulle kunna börja arbeta omedelbart om deras arbetsuppgifter bättre anpassades till deras nuvarande situation. En av fyra anser att de skulle kunna börja arbeta nu om de fick byta arbetsgivare. Detta stärker min uppfattning att dagens arbetsmarknad låser in kvinnor. De upplever att alternativ saknas. Släpp in mångfald i den offentliga sektorn. Det ger fler arbetsgivare och därmed möjligheter att byta både arbetsgivare och yrke.

Den aktuella studien från Karolinska Institutet visar att huvudorsakerna till att så många kvinnor är långtidssjukskrivna beror på köer i sjukvården, brist på alternativa arbetsgivare samt att det är olönsamt för de flesta kvinnor som är sjukskrivna att återgå i yrkesarbete.

Därutöver har Riksrevisionen formulerat en rapport som granskar kostnadsutvecklingen för sjukpenningen. Socialdemokraterna försöker dock aktivt att stoppa denna rapport från att bli behandlad i riksdagen. De försöker därtill stoppa en annan granskning om regeringens politik gällande sysselsättningsstödet. Därtill har det socialdemokratiska statsrådet Ibrahim Baylan redan lyckats stoppa en kritisk granskningsrapport av Skolverket. Regeringen och det socialdemokratiska partiet är ute på mycket tunn is. Demokrati och insyn är väl nyckelord som vi fortfarande är överens om?

Mot denna bakgrund ställer jag följande frågor till statsrådet Berit Andnor:

Vilka initiativ avser statsrådet att ta för att det alltid ska löna sig att arbeta för alla som vill och kan?

Vilka initiativ avser statsrådet att vidta för att de rapporter Riksrevisionen tagit fram om sjukpenningen respektive sysselsättningsstödet ska kunna behandlas av riksdagen i sedvanlig ordning?