den 16 februari
Interpellation 2004/05:388 av Lars Johansson (s) till justitieminister Thomas Bodström om villkoren för hemförsäkringen
Nyligen har Länsförsäkringar beslutat att kraftigt höja självrisken för hyresgäster som bor i området Gärdsås i Bergsjön i Göteborg. Hyresgästerna får självrisken höjd med omkring 400 %, vilket handlar om flera tusen kronor för en enskild hyresgäst. Länsförsäkringar motiverar beslutet med att området är skadedrabbat med bland annat många inbrott.
Gärdsås är ett område där medelinkomsten är låg och arbetslösheten hög. Det är därmed människor med små inkomster som nu drabbas av de höjda självriskerna, medan boende i mer välbärgade områden får betala betydligt mindre.
Hela tanken med försäkringar är att sprida riskerna hos en större grupp av individer. Ifall försäkringsbolagen kraftigt snävar in de områden eller de grupper av försäkringstagare som ska täcka kostnaderna kommer det innebära att vissa grupper får sina villkor kraftigt försämrade.
De boende i det nu aktuella området som drabbas kan än så länge lösa problemet genom att byta försäkringsbolag. Länsförsäkringar förnekar inte heller att syftet med den kraftiga höjningen av självrisken kan vara att skrämma bort denna grupp kunder från bolaget.
Men om ett försäkringsbolag försöker bli av med olönsamma grupper, genom att försämra villkoren för dessa, är risken uppenbar att även andra bolag följer efter. Resultatet kan då bli att vissa grupper, bland annat människor som bor i socialt utsatta områden, står utan möjlighet att teckna en hemförsäkring. Det är en situation som redan råder i vissa länder.
Det kan inte vara acceptabelt för samhället. Alla människor måste ha rätt till den trygghet som det innebär att ha en hemförsäkring. Även om skadefrekvensen och försäkringsbolagens kostnader varierar mellan olika områden, måste det rimliga vara att riskerna sprids på ett sådant sätt att villkoren inte blir orimliga för vissa grupper.
Masoud Kamali, professor i socialt arbete vid Uppsala universitet, anser att Länsförsäkringars höjning av självrisken är diskriminering, eftersom det innebär att en viss grupp i samhället missgynnas.
Avser ministern att vidta några åtgärder för att förhindra att försäkringsbolag missgynnar vissa grupper i samhället?
Vad tänker ministern göra för att säkerställa att alla människor har rätt till den trygghet som det innebär att ha en hemförsäkring?
Avser ministern att verka för att en statlig myndighet ges i uppdrag att kontrollera villkoren för försäkringstagare?