den 11 februari
Interpellation 2004/05:376 av Margareta Andersson (c) till statsrådet Hans Karlsson om resurserna på den svenska arbetsmarknaden
Det är en märklig tid vi lever i. Samma dag som ett lettiskt byggföretag lämnar landet på grund av svenska fackliga protester levererar Ams en prognos som pekar på att det redan under 2005 kommer att fattas arbetskraft när konjunkturuppgången slår igenom på byggsektorn.
Som känt är har regeringen haft en negativ syn på tjänstedirektivet. Statsministern har varnat för en arbetskraftsinvandring med bidragsutnyttjande som följd. Han fortsätter varna även om det fortfarande inte finns någon trend som pekar på att han skulle haft rätt. Snarare är det tvärtom.
Risken med det sätt den svenska fackföreningsrörelsen arbetar är att den svarta marknaden kommer att gynnas ännu mer. Det finns redan gott om svart arbetskraft inom byggsektorn och det kan vara svårt att som enskild få tag i hantverkare som gör ett jobb mot betalning med kvitto. En reglering av hur utländska företag ska tas emot är därför oerhört viktig. Det finns ett utstationeringsdirektiv i EU och det måste börja tillämpas så snart som möjligt för att tillgodose svenska behov av bland annat billiga bostäder.
När det gällde tekoindustrin och montering av elektronik var man inte lika blödig. Då gällde det kvinnliga låglönejobb och då var det viktigare att konsumenterna fick billiga kläder än att man behöll jobb i Sverige. Samma sak när det gäller jordbruket. Konsumenternas krav på billig mat tar över både jobb, företagande, kvalitet på varor och förhållandet till naturresurser i Sverige.
Med ryggen vänd mot Europa och den arbetsmarknad och de tillväxtmöjligheter som ligger där säger arbetsmarknadsminister Hans Karlsson "ja och amen" till att andra EU-länders företag stängs ute från den svenska marknaden samma dag som Ams efterfrågar mer resurser för att se till att svenskar ska utbildas till det arbete som ska utföras i Sverige. Det kommer att ta lång tid innan de kommer ut på marknaden och under tiden kommer kostnaderna att stiga ytterligare på en redan överhettad byggmarknad.
I budgetpropositionen i höstas sade regeringen nej till att människor ska kunna spara på ett skattemässigt gynnat sätt för att själva ta ansvar för sin vidareutbildning. På nytt syns det på den svenska arbetsmarknaden att det behövs fler möjligheter än via en direkt skattefinansiering att ändra inriktning på sitt arbetsliv.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga arbetsmarknadsministern:
1. Vilka insatser vill statsrådet vidta för att minska trycket mot den svenska arbetsmarknaden från så kallade "svartjobb"?
2. Hur avser statsrådet att underlätta för utländska företag att ta jobb i Sverige när det inte finns tillräckligt med svenska resurser att möta behoven på bland annat byggmarknaden?
3. Vad avser statsrådet att göra för att underlätta för människor att ta ansvar för att vara anställningsbara under hela sitt arbetsliv?