den 9 februari
Interpellation 2004/05:371 av Carl-Erik Skårman (m) till finansminister Pär Nuder om trängselskatten
I en fungerande rättsstat följer myndigheter lagar och domstolarnas domar. Demokrati förutsätter att folkrepresentationen stiftar lagar enligt den antagna konstitutionen.
Enligt utslag i Regeringsrätten den 4 februari 2005 har Regeringsrätten återförvisat målet om upphandling av avgiftssystem för försöket med trängselskatt i Stockholm till kammarrätten för prövning i sak. Skälet Regeringsrätten anför är att föreliggande avtal mellan IBM och Vägverket inte utgör hinder för den pågående överprövningsprocessen. Detta tvärtemot vad kammarrätten hävdat. För det allmänna rättsmedvetandet är detta utslag av Regeringsrätten mycket tillfredsställande.
Trafiksituationen i Stockholm har föranlett många domstolsprocesser. Utslagen har varit av olika karaktär och i vissa fall nått högsta instans. Respekten för utslagen från domstolarna har till sist lett till följsamhet av domstolarnas domar.
I de kommentarer som gjorts efter Regeringsrättens dom den 4 februari har dock spekulationer gjorts som antyder att det skulle kunna vara ett realistiskt alternativ att Vägverket och staten inte skulle följa Regeringsrättens dom utan att fortsätta med sina förberedelser på ett av domstolsutslaget oberoende sätt.
Regeringen har i budgetpropositionen för innevarande år angivit att kostnaderna för trängselskatteförsöket i Stockholm kommer att kosta 1,69 miljarder kronor under första året @ 2005 @ under andra året @ 2006 @ 860 miljoner kronor samt 770 miljoner kronor under det tredje året @ 2007. Det vill säga 3,32 miljarder kronor sammanlagt, Stockholms stads kostnader oberäknade.
Det är sålunda stora summor som står på spel. Dessa kan bli ännu större om målet, oavsett utgång, förs vidare till EU-domstolen. Detta kan leda till ytterligare förseningar utan att utslaget därmed kan ges en säker prognos.
Förutom att rättstryggheten kan komma att påverkas negativt om Regeringsrättens dom skulle negligeras eller på annat sätt inte accepteras kan kostnaderna bli oacceptabelt höga. Detta till följd om de av riksdagen stiftade upphandlingslagarna och domstolsutslagen inte skulle följas.
Mot denna bakgrund vill jag ställa följande frågor till finansministern:
Vilka åtgärder avser finansministern att vidta för att garantera att staten och Vägverket följer Regeringsrättens dom?
Vilka åtgärder avser finansministern att vidta för att så långt som möjligt begränsa kostnaderna för trängselskatteförsöket?
Vilka åtgärder avser finansministern att vidta för att begränsa risken för stora kostnader som kan uppstå vid utslag som omintetgör nyttan av gjorda förberedelser?