den 4 februari
Interpellation 2004/05:360 av Martin Andreasson (fp) till statsrådet Ulrica Messing om konsekvensanalyser av statliga omlokaliseringar
Den 25 januari 2005 överlämnade förre riksdagsledamoten Jan Bergqvist (s) en delrapport från Lokaliseringsutredningen. Rapporten innehåller förslag om att omlokalisera nästan 2 700 tjänster inom statlig sektor till fyra regioner vars arbetsmarknad drabbas negativt vid genomförandet av det försvarsbeslut som riksdagens majoritet (s, v, mp) antog i december 2004. Totalt påverkas 18 myndigheter och ett statligt bolag av förslagen.
I regeringens uppdrag till Jan Bergqvist ingår, enligt beslutet den 23 september 2004, att "redovisa omfattningen av omlokaliseringen och såväl preliminära ekonomiska som personella konsekvenser". Ändå innehåller Bergqvists delrapport över huvud taget ingen sammanhållen analys av konsekvenserna för de lokala arbetsmarknadsregioner som tjänsterna är tänkta att hämtas från.
Nästan 2 000 av de tjänster som föreslås omlokaliseras kommer från Stockholmsregionen. En seriös bedömning av effekterna av en så omfattande utflyttning måste ta hänsyn till att arbetsmarknadssituationen i huvudstadsregionen varierar stort mellan olika yrken. Vissa anställda har många potentiella arbetsgivare att välja mellan. Andra rör sig på en smal och starkt specialiserad sektor av arbetsmarknaden där den statliga sektorn i praktiken kan vara den enda arbetsgivaren. I sådana situationer kan den enskilde ställas inför valet mellan omskolning, arbetslöshet eller att följa med myndigheten till den nya orten. Medflyttning är till fördel för att behålla kontinuitet i verksamheten, men när personalen flyttar med myndigheten får man inte de positiva lokala sysselsättningseffekter som var det ursprungliga syftet med flytten.
Omlokaliseringen av statliga myndigheter kan alltså i praktiken innebära att sysselsättningsmöjligheterna i Stockholmsregionen inom ett antal specialiserade yrken drabbas mycket kraftigt. Ett av flera exempel är den verksamhet som bedrivs vid Riksantikvarieämbetet. När regeringen tar ställning till de positiva och negativa effekterna av omlokaliseringar är det nödvändigt att det finns ett beslutsunderlag som också beskriver konsekvenserna även för de lokala arbetsmarknadsregioner som får avstå statliga tjänster.
I bilagematerialet till Bergqvists delrapport finns vidare beräkningar av hur personalkostnaderna påverkas av hur stor andel av personalen som följer med vid en omlokalisering. Tre olika alternativ har kostnadsberäknats med förutsättningarna att 30, 50 respektive 70 % av de anställda flyttar med. Erfarenheterna av tidigare omlokaliseringar tyder på att den faktiska andelen medflyttande kan bli betydligt lägre. Också på denna punkt är det angeläget att underlaget kompletteras.
Jag vill därför fråga statsrådet:
Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att i konsekvensanalysen av omlokaliseringarna inkludera effekterna för de arbetsmarknadsregioner som tjänsterna hämtas från, bland annat Stockholmsregionen?
Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att i konsekvensanalysen av omlokaliseringarna inkludera de lokala sysselsättningseffekterna i särskilt högspecialiserade yrkessektorer?
Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att i konsekvensanalysen av omlokaliseringarna inkludera mer realistiska beräkningar av andelen medflyttande personal?