den 28 januari

Interpellation 2004/05:337 av Torsten Lindström (kd) till utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky om tillsättning av ledamöter i lärosätenas styrelser

Kristdemokraternas syn på högskolor och universitet har sin utgångspunkt i kunskap, valfrihet och trygghet. Kunskap innebär både bildning, livslånga kunskaper och information. Den högre utbildningen bär bildningen, kulturarvet och samhällets grundläggande värden. En bred och fri bildning bidrar till utvecklingen och bibehållandet av demokrati. Högskolan ska ta till vara människors kreativitet. Den enskilde studenten ska därför ha ett reellt inflytande över sin utbildning, liksom forskaren och forskarlaget ska ha stor frihet att bedriva den forskning de bedömer vara intressant. Statens uppgift är att stödja lärosäten, studenter, forskare och personal. Lärosätena ska vara fria att forma sin verksamhet.

Kristdemokraterna har på enklaste sätt genomfört en undersökning över vilket parti ledamöterna i högskolestyrelserna har anknytning till. Resultatet är slående: Det finns en omotiverad överrepresentation av personer med vänsteranknytning. I stort sett hela denna överrepresentation består av personer med anknytning till Socialdemokraterna.

Regeringen har ändrat reglerna och tagit bort den borgerliga regeringens krav på relevant bakgrund för ledamöterna i högskolestyrelsen. Motiveringen var att regeringen ansåg "att det ligger i sakens natur att ledamöter med den i högskolelagen föreskrivna bakgrunden utses och föreslår därför att lagen inte längre skall ange kriterier för vilka personer regeringen skall utse."

Den av Socialdemokraterna föreslagna och genomförda lagändringen beredde därmed marken för en politisering av styrelserna. Kristdemokraterna kan därmed konstatera att tidigare mångfald, som värnades av den borgerliga regeringen och faktiskt också till synes av tidigare socialdemokratiska regeringar, under slutet av 1990-talet och början av 2000-talet fått ge vika för en mer politiserad och därmed enögd socialdemokratisk utnämningspolitik.

Vid en frågestund i riksdagen den 27 januari öppnade utbildningsministern för en ändring i utnämningspolitiken. Det räcker inte. Kristdemokraterna kräver en annan modell som minimerar riskerna för att osunda överrepresentationer av partipolitiska bindningar kan uppstå.

Mot bakgrund av det ovan anförda:

Vad avser ministern att göra för att säkerställa att ledamöterna vid lärosätenas styrelser har en bakgrund i sådan verksamhet som är av betydelse för högskolans utbildnings- eller forskningsuppdrag?

Vad avser ministern att göra för att säkerställa ett politiskt inflytande i högskolestyrelserna som i högre utsträckning återspeglar resultatet vid senaste riksdagsval?