den 28 januari

Interpellation 2004/05:335 av Karin Granbom (fp) till justitieminister Thomas Bodström om resurserna inom kriminalvården

Pengarna i kriminalvården räcker inte till. Förra året slutade med att verksamheten överskred budgeten med 421 miljoner kronor. Utnyttjandet av anslagskrediten låg mycket högt, på gränsen till 10 %, vilket klarades genom panikstopp och framskjutande av kostnader i slutet av året.

Kriminalvården gick in i år 2004 med en skuld på ca 390 miljoner kronor. Det ökade underskottet blev ca 30 miljoner kronor. I år går kriminalvården alltså in med en skuld på 421 miljoner kronor. För 2005 får underskottet bli maximalt 78 miljoner kronor annars går kriminalvården över anslagskreditens spärr på 10 %.

Det är mycket svårt att tro att kriminalvården inte kommer gå med mer än 78 miljoner kronor back under 2005. Anslaget för 2005 är 50 miljoner kronor mindre än för år 2004. Bara att göra den årliga löneuppräkningen kommer kosta ca 100 miljoner kronor. Ska löneuppräkning ske kan man alltså säga att kriminalvården i år får 150 miljoner mindre än förra året. Detta sker samtidigt som det beräknas bli fler intagna i kriminalvården under 2005.

Inte bara det att kriminalvården riskerar gå långt över anslagskreditens tioprocentsgräns i år om inga pengar skjuts till, redan i vår har kriminalvården svårt att betala hyra och löner för de anställda eftersom räntekontokrediten riskerar överklivas.

För att tala enkelt språk. Det är slut på kriminalvårdens konto. Detta leder till handlingsförlamning inom verksamheten. Inga satsningar kan göras. Alla tillskott går till att fylla hål och betala igen skulder. Personalresurser krymper och intagna låses in i sina celler under längre tid. Kriminalvårdens verksamhet liknar alltmer förvaring av de intagna. Detta är oacceptabelt och harmoniserar inte med kriminalvårdens mål om att påföljder ska verkställas på ett säkert och humant sätt och att antalet återfall i brott ska minska.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitieministern:

1. Vad avser statsrådet att göra för att Sverige ska bedriva en human kriminalvård med ett meningsfullt innehåll för de intagna?

2. Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att kriminalvården inte ska lida av ett stort strukturellt underskott med ingående skulder långt över normal anslagskredit?