den 26 januari

Interpellation 2004/05:333 av Alice Åström (v) till utrikesminister Laila Freivalds om svensk-eritreanska medborgares rättigheter i Eritrea

Den 18 januari meddelades att den svenske, tillika eritreanske medborgaren Kefle Jesus, 57 år, avlidit i eritreanskt fängelse. Han hade tidigare ställts inför rätta och friats för mordet på en släkting. Under kriget mellan Etiopien och den eritreanska befrielserörelsen EPLF hade Kefle Jesus flytt till Sverige. När han reste till Eritrea för att besöka sin sjuke far för tre år sedan fängslades han på nytt för att ställas inför rätta i en ny process anklagad för samma brott som han tidigare friats ifrån.

Det torde vara väl känt att det eritreanska domstolsväsendet är under all kritik och grundas på godtycke i stället för korrekt behandling av anklagade. Kefle Jesus fall sköts upp inte mindre än 30 gånger. Det eritreanska fångvårdssystemet är ävenledes uselt, vilket framgår av att Kefle Jesus under den tid han var i fängelse inte fick en adekvat behandling mot sin diabetes.

Den behandling som Kefle Jesus utsattes för var både tragisk och skandalös och måste rimligen leda till att den svenska regeringen protesterar kraftfullt mot den behandling av personer som har medborgarskap i både Sverige och Eritrea samt behandlingen av anklagade och fängslade eritreanska medborgare över huvud taget.

Den eritreanska regimen har inrättat så kallade specialdomstolar. Till dessa kallas inga vittnen, de anklagade tilldelas inte någon försvarsadvokat och själva rättegången hålls bakom lykta dörrar. Allt detta leder naturligtvis till maximal rättsosäkerhet och många har i dessa domstolar dömts till långa fängelsestraff. I de flesta fall har det handlat om människor som på ett eller annat sätt varit kritiska till den eritreanska regimen.

Kefle Jesus är inte det enda fallet där en person med svensk-eritreanskt medborgarskap behandlats på ett rättsvidrigt sätt. I Eritrea sitter sedan tre år Dawit Isaac fängslad utan att på något sätt rannsakats och dömts. Isaac har gjort bruk av sin mänskliga och demokratiska rättighet att författa och publicera artiklar kritiska till den eritreanska regimen.

Med anledning av det öde som drabbade Kefle Jesus finns det all anledning för Sverige att hysa misstro mot eritreanska rättsinstanser och fångvårdsmyndigheter. Utifrån detta finns det all anledning för den svenska regeringen att öka sina ansträngningar för att få Dawit Isaac försatt på fri fot. Dawit Isaacs öde drabbar inte bara honom själv, i Sverige lever hustru, barn och vänner i ständig oro för vad som kan hända honom.

Jag vill därför fråga utrikesministern:

1. Avser utrikesministern att protestera mot den behandling som Kefle Jesus utsattes för av eritreanska regeringen och myndigheterna?

2. Vilka ansträngningar avser utrikesministern att göra för att få Dawit Isaac fri?

3. Vilka initiativ avser utrikesministern att ta för att förmå den eritreanska regimen att respektera mänskliga och demokratiska rättigheter?