den 26 januari
Interpellation 2004/05:332 av Alice Åström (v) till utrikesminister Laila Freivalds om arbetsgruppen för tortyrprevention i Turkiet
Amnesty International har rapporterat att arbetsgruppen för tortyrprevention i Turkiet stängts. Den 7 januari beslagtogs pärmar och datorer från arbetsgruppens kontor. Materialet innehöll konfidentiella vittnesmål, foton och annan dokumentation om 575 anmälda fall av tortyr. Amnesty befarar att de personer som finns namngivna i materialet nu riskerar trakasserier från myndigheterna, att fängslas på nytt och utsättas för ny misshandel och tortyr.
Arbetsgruppen för tortyrprevention bildades i december 2001 av medlemmar i advokatsamfundet i Izmir. Merparten av arbetet har utförts på ideell basis av 250 medlemmar i advokatsamfundet.
Gruppen har varit banbrytande i arbetet för att utreda och förebygga tortyr. Sedan starten har man bistått tortyroffer med rättshjälp. Man har noga övervakat de rättsliga förhandlingarna och bidragit med upprättandet av medicinsk dokumentation över tortyrskador. Av de 575 inlämnade ansökningarna, som gruppen mottagit sedan starten, har 334 behandlats och 116 lett till åtal mot de personer som har utfört tortyren.
Förutom rättshjälp och annat stöd till tortyroffren har gruppen även genomfört utbildning för advokater runtom i Turkiet och tjänat som ett mycket positivt föredöme för arbetet mot tortyr långt utanför Turkiets gränser.
Nevzat Erdemir, ordförande i Izmirs advokatsamfund, hävdar i ett uttalande att ett av skälen till stängningen av gruppen var att man mottagit bistånd från EU-kommissionen för ett av sina projekt. Enligt Erdemir har EU-kommissionen för avsikt att splittra Turkiet och skada dess nationella intressen genom bland annat skapandet av "ett oberoende Kurdistan".
Erdemir motiverade stängningen med att den var nödvändig för att förhindra "olyckor för vår republik, vår nation och vårt folk" och att han "kraftigt fördömer detta initiativ (gruppen för tortyrprevention) som stöds av EU under täckmanteln mänskliga rättigheter med syfte att förstöra Turkiets enhet och integritet". Han riktade också kritik mot gruppens samarbete med internationella organisationer, underförstått Amnesty International.
Denna argumentering för myndigheternas angrepp på arbetsgruppen för tortyr är minst sagt anmärkningsvärd med anledning av att Turkiet inför förhandlingarna om ett förhandlingsdatum för ett turkiskt medlemskap gjort utfästelser om att komma till rätta med den bristande respekten för mänskliga rättigheter.
I stället för att stänga arbetsgruppen borde myndigheterna rimligen ha främjat och understött dess arbete. Aktionen mot arbetsgruppen för tortyrprevention underminerar den turkiska regeringens och de turkiska myndigheternas trovärdighet när det gäller de utfästelser man gjorde för att få ett förhandlingsdatum för EU-medlemskap.
Aktionen undergräver den turkiska regeringens och parlamentets auktoritet och gör att man måste ifrågasätta om dessa instanser verkligen menar allvar med det reformarbete dessa båda statsorgan inlett när det gäller den lagstiftning som avser att öka respekten för mänskliga rättigheter, utvecklandet av rättsstaten och respekt för minoriteters rättigheter.
Att anklaga EU för att vilja skada Turkiets nationella intressen och framställa kampen mot tortyren som ett försök från EU:s sida att gynna förmenta separatistiska strömningar i Turkiet är beskyllningar som inte kan göra annat än skada möjligheterna till det medlemskap i EU som den turkiska regeringen eftersträvar.
I ett brev till advokatsamfundets ordförande har Amnesty kraftigt protesterat mot stängningen. Det turkiska advokatsamfundets handlande torde för övrigt strida mot artikel 95 i den turkiska strafflagen, som säger att en av skyldigheterna för advokatsamfunden i Turkiet är att "skydda och försvara lagen och de mänskliga rättigheterna och verka för deras tillämpning".
Jag vill med utgångspunkt från ovanstående fråga utrikesministern:
1. Vad avser utrikesministern att göra som företrädare för Sverige som enskild stat och som företrädare för Sverige i EU i relationerna med Turkiet för att förmå turkiska myndigheter att upphäva sitt beslut om stängning av arbetsgruppen för tortyrprevention?
2. Vad avser utrikesministern att göra som företrädare för Sverige som enskild stat och som företrädare för Sverige i EU i relationerna med Turkiet för att förmå de turkiska myndigheterna att återlämna det material som fråntagits arbetsgruppen för tortyrprevention?