den 14 januari
Interpellation 2004/05:310 av Sven Gunnar Persson (kd) till statsrådet Lena Sommestad om breddad kompetens i vattendelegationerna
Riksdagen har beslutat att Sverige ska utgöras av fem vattendistrikt och att varje vattendistrikt ska ledas av en styrelse. I den statliga utredningen Klart som vatten (SOU 2002:105) föreslås att vattenmyndigheternas styrelser bör spegla olika intressen i form av staten, kommunerna, näringslivet och miljöorganisationerna. Styrelserna föreslogs bestå av upp till nio ordniarie ledamöter och tre suppleanter. I regeringens proposition (2003/04:57) berörs inte styrelsernas sammansättning närmare.
I juli 2004 förordnade regeringen ledamöter i de vattendelegationer som ska fungera som styrelser för vattenmyndigheterna. Ledamöterna är förordnade till och med den 31 juli 2007. Av de totalt 27 ledamöter som regeringen utsett i de fem vattendistrikten är 21 representanter för länsstyrelserna, 4 från universiteten, 1 från ett statligt bolag och 1 företrädare för näringssektorn. Således har utredarens förslag om en allsidig sammansättning i styrelserna inte följts vid förordnandet av vattendelegationerna. Endast i ett av vattendistrikten uppgår antalet ledamöter till nio och inte i något distrikt har ersättare utsetts. Man kan då undra om regeringen avser att komplettera vattendelegationerna genom att utse företrädare för näringsliv, kommuner, miljöorganisationer och enskilda.
Vattendelegationernas sammansättning är viktig för att få en helhetssyn på alla aspekter av vattenanvändningen inom avrinningsområdet. Med tanke på att de nya myndigheterna är föranledda av ett EU-direktiv finns särskild anledning att skapa största möjliga legitimitet för vattenmyndigheterna och deras beslut. Vattendirektivets krav på tydlighet talar för att myndigheterna ska ha en självständig ställning, vilket bör föranleda att de inte enbart ska styras av länsstyrelsepersonal.
Vad avser statsrådet att göra för att sammansättningen i vattendelegationerna kompletteras så att en bredare erfarenhetsbas uppnås?