den 15 december

Interpellation 2004/05:263 av Carina Ohlsson (s) till statsrådet Morgan Johansson om kommunernas ansvar för att stödja våldsutsatta kvinnor och barn

Antalet anmälda fall av misshandel mot kvinnor har ökat med drygt 20 % de senaste tio åren, till drygt 22 000 anmälningar år 2003. Och det visar sig gång på gång att flera myndigheter inte tillämpar lagstiftningen, rättsprocesserna i till exempel våldtäktsmål har mycket i övrigt att önska. Ändå finns det mycket som tyder på att vi går en ljusare tid till mötes.

Regeringens beslut om ett förslag till en ny sexualbrottslagstiftning är ett exempel. "Den ska ge ett ökat skydd mot sexuella kränkningar och sexuellt våld genom ett utvidgat våldtäktsbrott, strängare syn på sexuella övergrepp mot barn och längre preskriptionstider för sexualbrott mot barn. Utgångspunkten är att varje människa i varje situation har rätt att bestämma över sin egen kropp och sexualitet och att en önskan att inte medverka i en sexuell handling ovillkorligen ska respekteras."

Att Europarådsmötet i oktober antog en rapport Campaign to combat domestic violence against women in Europe är ett annat exempel. Under 2006 ska bedrivas en kampanj mot våld mot kvinnor och barn i alla länder, där aktörerna ska vara de enskilda länderna, Europarådet och EU tillsammans med frivilligorganisationerna.

För några veckor sedan överlämnades dessutom 700 meter namnlistor till socialtjänstministern med 35 000 namnunderskrifter för fler kvinnojourer. De som skrivit på listorna ville uppmärksamma socialtjänstministern på att det inte finns kvinnojourer i alla kommuner och uppmana honom att ta till åtgärder så kommunerna inser behovet och vikten av kvinnojourernas arbete.

Veckan efter presenterade Amnesty sin stora genomgång av hur kommunernas arbete med att bekämpa mäns våld mot kvinnor och barn fungerar. Den visade att många kommuner dessutom saknad handlingsplaner och att variationerna mellan kommunernas ambitioner var mycket stort.

För att stärka arbetet mot kvinnovåldet behöver nu regeringen ta nästa steg. Genom att till exempel ändra "bör" till "skall" i socialtjänstlagen 5 kap § 10, skulle utsatta kvinnor och barn få ett bättre stöd, genom att kommunernas ansvar tydliggörs.

I dag lyder § 11 så här:

"Socialnämnden bör verka för att den som utsatts för brott och dennes anhöriga får stöd och hjälp. Socialnämnden bör härvid särskilt beakta att kvinnor som är eller har varit utsatta för våld eller andra övergrepp i hemmet kan vara i behov av stöd och hjälp för att förändra sin situation."

Min fråga till socialtjänstministern är därför:

Kommer socialtjänstministern att vidta åtgärder för att stärka skyddet för misshandlade kvinnor och barn?