den 14 december

Interpellation 2004/05:258 av Tuve Skånberg (kd) till utrikesminister Laila Freivalds om Sveriges undertecknande av Dohadeklarationen

Förenta nationerna har under år 2004 firat det internationella familjeåret och under året har regionala FN-konferenser hållits i Cotonou, Benin, Mexico City, Mexico, Stockholm, Sverige, Genève, Schweiz samt Kuala Lumpur, Malaysia. På den avslutande konferensen i Doha, Qatar antogs Dohadeklarationen av de samlade delegaterna.

Måndagen den 8 januari 2004 antog Förenta nationernas generalförsamling Dohadeklarationen om familjen med konsensus, utan att någon begärde votering. 148 nationer - av världens 192 - har undertecknat deklarationen som "co-sponsors" bland annat länder som USA, Kina, Ryssland och Indien. Efter generalförsamlingens antagande av Dohadeklarationen, talade åtta FN-ambassadörer emot deklarationen och reserverade sig. Först ut är dessvärre EU:s representant Dirk Jan Van Den Berg, från Holland, varefter Norge, Schweiz, Canada, Australien, Island, Lichtenstein och Nya Zealand också uttryckte sin reservation. Anledningen till att EU-företrädaren Van Den Berg inte begärde votering utan accepterade konsensusbeslutet var, enligt välunderrättade källor, att flera EU-länders ambassadörer hade hotat att frondera mot EU:s reservation i en sådan votering.

Nu föreligger alltså ett konsensusbeslut av FN:s generalförsamling om bifall till Dohadeklarationen och dess stöd för familjen och äktenskapet, stött av en absolut överväldigande majoritet av världens befolkning och nationer. Till denna deklaration om familjen måste Sverige förhålla sig, och inte låta Holland som EU:s ordförandeland reservera sig, utan att deklarationen debatterats och förankrats i EU:s olika länders parlament.

Mina frågor till utrikesministern är:

Vilka åtgärder avser utrikesministern att vidta att stärka familjens ställning i Sverige?

Hur avser utrikesministern att implementera Dohadeklarationen i svensk lagstiftning?

Avser utrikesministern att verka för att Sverige undertecknar Dohadeklarationen tillsammans med de övriga 148 undertecknande nationerna och när sker undertecknandet?