den 13 december

Interpellation 2004/05:257 av Maria Larsson (kd) till statsrådet Hans Karlsson om sjuklöneansvaret i Gnosjöregionen

Från den 1 januari 2005 har Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet beslutat om att införa ett medfinansieringsansvar för arbetsgivarna vid arbetstagares sjukfrånvaro. Detta gäller under hela sjukdomstiden. Kristdemokraterna har motsatt sig detta.

Hans Karlsson har dessutom lovat att öka finansieringsgraden till 25 % om sjukfrånvaron inte går ned. Det verkar uppenbarligen inte som om statsrådet är säker på att medicinen är den rätta eftersom detta om finns. Uppdraget är dessutom uppenbarligen att rädda statskassan, inte i första hand att minska antalet sjukskrivningar.

Gnosjöupproret har agerat kraftfullt emot medfinansieringsansvaret. De menar att det kommer att öka arbetslösheten och kontrollen av de arbetssökande i än högre grad än i dag. En företagare i Gnosjöregionen uttrycker sig på följande sätt: "Jag har tyckt att det varit roligt att anställa, nu tänker jag bara på hur jag ska minska antalet anställda."

Enligt en färsk Temoundersökning beställd av Svenskt Näringsliv svarar 85 % av arbetsgivarna nej på frågan om medfinansieringsansvaret kommer att medföra minskade sjukskrivningstal. Åtta av tio företagare uppger i samma undersökning att de kommer att bli mer försiktiga med att anställa och nio av tio säger sig öka kontrollen av vem de anställer.

I Jönköpings län har motsvarande undersökning gjorts och där anser 92 % att sjukfrånvaron inte minskar.

Under en livstid tillbringar man i genomsnitt 8 % av tiden på arbetet. Flera undersökningar visar att en stor del av sjukfrånvaron går att relatera till privatlivet eller en kombination av privatliv och arbetsliv. Det är således en stor del av sjukskrivningarna som inte går att lösa via arbetsplatsen.

Konsekvensanalys över hur mycket sjukskrivningarna kommer att minska har inte presenterats. Sådana beräkningar måste väl ha gjorts på Regeringskansliet och bör i så fall också presenteras.

Med anledning av det ovan anförda vill jag ställa följande frågor till statsrådet Hans Karlsson:

Vilka fakta grundar statsrådet medfinansieringsförslaget på och när avser statsrådet att redovisa dessa fakta?

När avser statsrådet att redovisa hur mycket sjukskrivningarna kommer att minska med anledning av beslutet om medfinansiering?

Avser statsrådet att vidtaga några ytterligare åtgärder för att inte antalet förtidspensioner och antalet arbetslösa ska öka med anledning av den nya lagstiftningen?