den 9 december

Interpellation 2004/05:248 av Lena Adelsohn Liljeroth (m) till statsrådet Morgan Johansson om risken för hiv/aids-epidemi i länderna runt Östersjön

Ett av de stora hoten mot människors hälsa är aids. Spridningen och effekterna av hiv/aids påverkar hela vårt samhälle. Vissa länder har drabbats betydligt värre än andra, inte minst inom tredje världen och i de forna östblocksländerna är spridningen så omfattande att den hotar den ekonomiska och sociala utvecklingen.

För några Östersjöstater är ökningen av antalet hivsmittade ett akut problem. Det är länder som ligger i Sveriges närområde och som vi har ett stort ekonomiskt, socialt och kulturellt utbyte med. Flera av dessa länder är i dag medlemmar i EU. När fler än 1 % av befolkningen är smittad, vilket nu är fallet i Estland, ökar risken att smittan sprider sig utanför de traditionella riskgrupperna.

För Sveriges del har antalet hivsmittade legat på en relativt låg nivå. Trots detta finns det skäl att öka beredskapen och medvetandet om att hivspridningen mycket väl kan öka om något inte görs. Under år 2003 ökade antalet nya upptäckta fall av hiv till ca 380 personer. Trenden visar att det är den högsta siffran på tio år. Cirka två tredjedelar av dessa blev smittade utomlands. Inom EU finns i dag mer än en miljon människor som bär på hiv.

Det bör också understrykas att förslag om inrättande av sprutbytesprogram riskerar att försvåra arbetet framöver. En sådan hantering signalerar snarare att samhället gett upp kampen mot knarket. Att sprutbytesprogram skulle ha någon dramatisk effekt på antalet hivsmittade är tvärtom en myt, som måste avslöjas. Av de rapporterade fallen under 2003 kan bara 17 stycken hänföras till intravenöst missbruk i Sverige.

Enligt rapporter från Folkhälsoinstitutet använder tonåringar alltmer sällan skydd mot sexuellt överförbara sjukdomar när de har en tillfällig sexuell relation. Samtidigt är många tonåringar mer sexuellt aktiva jämfört med tonåringar för tio, femton år sedan. Trenden pekar alltså mot att fler, inte minst unga människor, riskerar att smittas av hiv.

Detta måste tas på största allvar. Regeringen har inte agerat tillräckligt kraftfullt i kampen mot hiv och aids. Därför bör folkhälsoministern initiera en kraftfull informationskampanj riktad till framför allt ungdomar. Staten, landstinget, kommunerna, näringslivet och frivilligorganisationerna ska självfallet bjudas in att delta och medverka i finansieringen av kampanjen.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag ställa följande frågor till statsrådet:

1. Hur för statsrådet diskussionerna med övriga Östersjöstater när det handlar om risken för fortsatt spridning av hiv/aids?

2. Vilka initiativ har statsrådet tagit för att förbättra informationen till unga människor om riskerna med oskyddade samlag?

3. Hur ställer sig statsrådet till en rikstäckande informationskampanj där såväl offentliga sektorn som näringslivet och frivilligsektorn deltar?

4. Är det fortfarande statsrådets uppfattning att utdelning av nya sprutor till narkomaner kommer att minska smittspridningen av hiv/aids i Sverige?