den 8 december

Interpellation 2004/05:247 av Christer Nylander (fp) till statsrådet Ibrahim Baylan om läromedel till elever i grundskolan

Statsminister Göran Persson lovade den 26 februari 2003 att eleverna i svensk grundskola skulle få bättre läromedel. I en intervju i SVT:s ungdomsprogram REA lovade statsministern skolreportern Gabriel, som då gick i åttonde klass, att varje elev skulle få ytterligare 100 kr till egna läromedel.

Det löftet har statsministern ännu inte infriat, trots att Gabriel höll sin del av överenskommelsen.

I en debatt i riksdagen den 6 maj 2003 sade förre utbildningsministern Thomas Östros: "Staten har ett ansvar för att utbildningen håller högsta kvalitet. Jag menar att bra och aktuella läromedel är en kvalitetsfråga". Östros fortsatte med att konstatera att skolboken har "en central ställning" och att "den är en viktig del i en modern pedagogik där barn och ungdomar möter goda läroböcker och lär sig att arbeta med boken som verktyg."

Det är bra att såväl statsministern som före detta utbildningsministern slår fast att läroboken är viktig för skolans resultat, men uppenbarligen har detta hittills inte inneburit att verkligheten ute i skolorna ska förbättras.

En av svensk litteraturs stora böcker, Selma Lagerlöfs Nils Holgerssons underbara resa, var ursprungligen en lärobok. Det är nu snart 100 år sedan den gavs ut. Behovet av en bra lärobok är förmodligen minst lika stort nu som för 100 år sedan. Läroboken hjälper eleven att strukturera sitt lärande, bidrar till att uppmuntra lusten att lära och är ett viktigt instrument för att underlätta för elevens, lärarens och föräldrarnas samarbete kring elevens lärande.

Trots att det torde stå klart att skolboken är viktig för elevens resultat är det fortfarande så att många elever inte får ordentliga läromedel. I en undersökning påstod var sjätte lärare att deras elever inte har egna exemplar av nödvändiga läromedel. Endast hälften av lärarna i undersökningen menade att eleverna hade tillgång till de läroböcker som krävdes för bästa möjliga förutsättningar för lärandet.

Lusten att lära försämras av dåliga läromedel. Att få en bok som redan är nedklottrad, där någon sida är lös eller där svaren på instuderingsfrågorna är ifyllda bidrar knappast till att bevara lusten att lära. Det är som så ofta de som har störst behov av skolan som drabbas hårdast när det saknas bra och aktuella läromedel.

I Skolverkets stora undersökning om läget i grundskolan noterades en försämring i läsförståelsen. Undersökningar visar vidare att svenska barn läser mindre på egen hand än barn i våra nordiska grannländer. En tredjedel av svenska ungdomar uppger att de inte alls läser för nöjes skull på fritiden.

I dag kostar läromedlen i genomsnitt 500 kr per elev och läsår.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att uppvärdera skolboken?

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att stimulera kommunerna att satsa mer på bra skolböcker?