den 3 december

Interpellation 2004/05:238 av Anna Grönlund Krantz (fp) till näringsminister Thomas Östros om småföretagarpolitik

Socialdemokratiska regeringen har ibland varit för njugg mot småföretagen. Det är dags att vi ändrar attityd, sade Sveriges nye finansminister Pär Nuder nyligen i socialdemokraternas partitidning Aktuellt i Politiken.

Bra talat!

Men jag har arbetat med småföretagarfrågor i Folkpartiet under flera år nu och jag känner tyvärr igen detta sätt att prata. Det gör tyvärr även Sveriges småföretagare.

Tusentals svenska småföretagare har tvingats lägga ned sin verksamhet sedan Mona Sahlin talade om småföretagarna som vår tids hjältar. Andra socialdemokratiska ministrar har också gjort läpparnas bekännelse till företagandet.

Hellre gjort en gång än sagt tusen gånger, brukar det heta. Ett talesätt som Sveriges småföretagare helt säkert håller med om. För den här regeringen har inte gjort mycket för företagsamheten, trots att den haft tio år på sig.

Jo, en sak har den gjort. Vid årsskiftet avskaffas arvs- och gåvoskatten. Det är en välkommen åtgärd för de småföretag som snart ska gå igenom ett generationsskifte. Men vad gör regeringen för de nya företag som kämpar för att etablera sig och för att kunna växa och anställa?

Hur blir det med de förenklingar av regelkrånglet som enligt regeringens egen myndighet Nutek kostar företagen mellan 60 och 70 miljarder kronor om året? Redan 1998 lovade regeringen att börja minska regelbördan. Men enligt Näringslivets Regelnämnd har bördan inte blivit mindre, utan större, under den tiden.

Hur blir det med den sänkning av skatterna för fåmansbolag som regeringen länge lovat? Den lilla höjning av klyvningsräntan som riksdagen beslutat om sänker fåmansbolagens skattebörda med några tiotal miljoner @ inte den miljard som regeringen talar om.

Den ökade arbetsgivarbördan för sjukförsäkringen som regeringen föreslagit är ännu ett krokben för småföretagen som gör det ännu mer riskabelt för dem att anställa ny arbetskraft.

Vad lovar näringsministern att konkret göra för småföretagen nästa år för att visa att denna nya attityd inte bara består av ord?