den 30 november

Interpellation 2004/05:236 av Sven-Erik Sjöstrand (v) till statsrådet Hans Karlsson om problem kring isocyanatanvändning

Hundratusen svenska arbetare exponeras varje dag för isocyanater. Av dem beräknas tiotusen bli sjuka. Många av dem för hela livet.

Arbetsmiljöarbetets mål är att skapa säkra och sunda arbetsplatser. Ingen ska behöva bli skadad, mista sitt arbete eller bli förtidspensionerad på grund av dålig arbetsmiljö. Säkra och sunda arbetsplatser är bra för människor, företag och samhälle.

Arbetsmiljöproblemen kring isocyanater är ett stort och viktigt problem som på senare tid uppmärksammats alltmer. Exponeringen av isocyanater kan ge flera symtom. Vanligast är problem med andningsvägarna som till exempel rinnande näsa, snuva och irritationshosta eller näsblod. Huvudvärk eller att man känner sig tung i huvudet är också vanligt. Man kan också få nedsatt lungfunktion som man oftast inte kopplar till arbetet.

I värsta fall kan man få en allergisk astma som man får ha kvar resten av sitt liv. Vid kontakt med isocyanater får man en farlig allergisk reaktion som i värsta fall kan vara livsfarlig varje gång man fortsättningsvis kommer i kontakt med isocyanater. Denna överkänslighet medför att man blir känslig även för andra luftföroreningar och lukter.

Trots alla dessa symtom och skaderisker vill statliga Arbetsmiljöverket mildra kraven på arbetsgivarna och fyrdubbla den tillåtna dosen av vissa isocyanater i arbetsmiljön. Det här låter inte klokt @ och är det inte heller!

Enligt Arbetsmiljöverket finns det tillräckligt med forskning för att luckra upp säkerheten kring ämnena. Men en sådan förändring skulle innebära att de regelbundna läkarundersökningarna försvinner. Dessutom kommer arbete med monisocyanater som MIC och ICA för en person med astma att beskrivas som "olämplig". I dag är de absolut förbjudna.

Kravet på speciell utbildning mildras också i Arbetsmiljöverkets förslag.

Arbetsmiljöverkets planer på att fyrdubbla gränsvärdena väcker förvåning bland forskarna. Andra som är kritiska är facket som anser att Arbetsmiljöverket tar för stora ekonomiska hänsyn. Bland annat är man på Metallindustriarbetarförbundet säker på att Arbetsmiljöverket prioriterar de ekonomiska konsekvenserna framför arbetarnas hälsa. De nya reglerna ska enligt planerna börja gälla från den 1 juli 2005.

Arbetsmiljöverket har regeringens uppdrag att tillse att arbetstagarna skyddas mot ohälsa i arbetet, men tycks nu negligera riskerna med isocyanater och just nu pågår det en strid mellan Arbetsmiljöverket och de fackliga organisationerna. I Vänsterpartiet är det vår förhoppning att regeringen agerar och hindrar försämringarna vad gäller föreskrifterna för isocyanathantering.

Jag vill därför ställa följande frågor till statsrådet Hans Karlsson:

1. Har arbetslivsministern för avsikt att vidta några åtgärder för att reglerna kring isocyanathanteringen inte ska försämras?

2. Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att utarbeta en ny strategi för hur problemen kring isocyanatanvändningen långsiktigt ska bemästras?