den 30 november

Interpellation 2004/05:229 av Erik Ullenhag (fp) till statsrådet Ylva Johansson om valfrihet till sjukvård inom EU

Hösten 2002 utlovade den dåvarande socialministern Lars Engqvist tio reformer för den svenska sjukvården. En granskning som Dagens Medicin (39/2004) genomfört visar att endast två av dessa löften genomförts när Lars Engqvist fick avgå eftersom statsminister Göran Persson ville "toppa laget". Ett av de löften som inte genomförts är att regeringen lovat att öppna för gränsöverskridande vård.

Regeringsrätten har för snart ett år sedan slagit fast att patienter som bor i Sverige har rätt till vård i andra länder på hemlandets bekostnad. Denna rätt är inte oinskränkt men EG-fördraget innehåller grundläggande regler om att den enskilde har principiell rätt, manifesterade i tidigare EG-domar, att erhålla sjukvård i andra länder och få den betald av sjukförsäkringen. I praktiken är det dock inte så enkelt att få ersättning eftersom försäkringskassorna runtom i landet gör olika bedömningar av inkomna ansökningar. Om vård i utlandet ersätts eller ej beror alltså på var i Sverige en patient bor.

Socialminister Lars Engqvist lovade hösten 2002 att regeringen ska "öppna för en gränsöverskridande vård". Några konkreta förslag från regeringen som skulle leda i den riktningen har dock hitintills inte presenterats.

Folkpartiet vill att den enskilde på sikt ska kunna få vård enligt den svenska vårdgarantin i andra EU-länder när vård inte kan ordnas i hemlandstingets regi. Sjukvårdssamarbetet bör successivt utvecklas till att omfatta alltfler länder inom EU.

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga vård- och omsorgsminister Ylva Johansson:

Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att uppfylla sin företrädares löfte om att svenska patienter ska ha valfrihet till vård inom EU?