den 30 november

Interpellation 2004/05:226 av Erik Ullenhag (fp) till statsrådet Ylva Johansson om förstärkning av primärvården

Hösten 2002 utlovade den dåvarande socialministern Lars Engqvist tio reformer för den svenska sjukvården. En granskning som Dagens Medicin (39/2004) genomfört visar att endast två av dessa löften genomförts när Lars Engqvist fick avgå eftersom statsminister Göran Persson ville "toppa laget". Ett av de löften som inte genomförts är att regeringen lovat att förstärka primärvården.

För att lyckas förstärka primärvården är det alldeles uppenbart att Sverige behöver fler allmän- och husläkare. Men av Socialstyrelsens rapport 2004 om den nationella handlingsplanen för hälso- och sjukvården framgår:

"En mer bekymmersam utveckling kan ses bl.a. när det gäller läkartätheten i primärvården, möjligheten för medborgarna att välja sin fasta läkarkontakt, utvecklingen av mångfalden av vårdgivare och för äldre med psykisk ohälsa."

Trots att alla verkar vara överens om att primärvården behöver stärkas finns det i dag färre allmän- och husläkare än för tio år sedan. År 1994 fanns det, omräknat till heltider, 4 191 allmänläkare (källa SOU 2001:49) medan det i år finns 3 451 (källa: Familjemedicinska institutet). Landstingsförbundet är mer optimistiskt och uppskattar antalet heltider till 4 000.

Regeringen har således inte uppfyllt Lars Engqvists löfte om att förstärka primärvården. Vilka siffror som än är de rätta är en slutsats enkel att dra @ det finns alldeles för få allmänläkare i Sverige för att möta patienternas behov och rätt att välja en egen husläkare. Det behövs kraftfulla åtgärder för att riksdagens mål om en läkartäthet på 1/1 500 invånare år 2008 ska kunna uppfyllas.

Det behövs ett nationellt husläkarsystem. Ett sådant kan med fördel prövas enligt familje- och husläkarmodellen Protos. Styrkan med denna modell är att den har en bred uppslutning bland läkarnas organisationer. Det ökar förutsättningarna för att ett försök kan gå smidigt och med stort engagemang. I primärvården finns andra omistliga yrkesgrupper: distriktssköterskor, sjukgymnaster, arbetsterapeuter och kuratorer. Deras uppdrag beskrivs inte i Protos utan bör anpassas efter lokala förutsättningar och tradition.Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga vård- och äldreomsorgsminister Ylva Johansson:

1. Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att uppfylla sin företrädares löfte om att förstärka primärvården?

2. Avser statsrådet att ta initiativ till att en modell för ett nationellt husläkarsystem snarast prövas i minst ett landsting eller en region?