den 30 november

Interpellation 2004/05:225 av Erik Ullenhag (fp) till statsrådet Ylva Johansson om väntetiderna i vården

Hösten 2002 utlovade den dåvarande socialministern Lars Engqvist tio reformer för den svenska sjukvården. En granskning som Dagens Medicin (39/2004) genomfört visar att endast två av dessa löften genomförts när Lars Engqvist fick avgå eftersom statsminister Göran Persson ville "toppa laget". Ett av de löften som inte genomförts är att regeringen lovat att patienter ska få rätt vård i rätt tid.

Fortfarande väntar människor på behandling, för angelägna medicinska behov, alldeles för länge. Det innebär lidande för patienten och höga kostnader för samhället. Patienter med vissa åkommor kan få vänta år på behandling.

Den vårdgaranti som infördes av den borgerliga regeringen, men sedan avskaffades av Socialdemokraterna, satte en gräns på maximalt tre månaders väntetid. Efter tio år av socialdemokratisk regering och avskaffad vårdgaranti är det alldeles för vanligt att väntetiderna betydligt överstiger tre månader.

Som exempel kan nämnas väntetider på hörapparater. Inget sjukhus i hela norra Sverige kan i dag hålla tidsgränsen enligt den gamla vårdgarantin när det gäller utprovning av hörapparat. Kalix sjukhus har 16 veckors väntetid och Östersunds sjukhus så mycket som 120 veckors väntetid. I södra Sverige klarar endast Västerviks sjukhus med nöd och näppe en väntetid på tre månader för operation av grå starr, och Centrallasarettet i Växjö har en väntetid på 100 veckor (källa Landstingsförbundets hemsida "Väntetider i vården"). De nämnda väntetiderna inkluderar inte väntan på diagnos och nödvändiga undersökningar.

Jag vill med hänvisning till ovanstående fråga vård- och äldreomsorgsminister Ylva Johansson följande:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att uppfylla sin företrädares löfte om att patienter ska garanteras rätt vård i rätt tid?