den 26 november

Interpellation 2004/05:211 av Nina Lundström (fp) till samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin om regeringens industripolitik

Sex av tio invånare i Sverige bor i kommuner med bostadsbrist. Trots stor efterfrågan byggs det för få bostäder. Det är uppenbart att marknadens efterfrågan på bostäder inte får genomslag på utbudet av bostäder så att det sker ett kontinuerligt bostadsbyggande. För annan konsumtion brukar en stor efterfrågan leda till att marknaden agerar för att öka produktionen. Det finns många hinder för ökat bostadsbyggande som påverkar produktionstakten. Under årens lopp har allt från "politikerhyror" till snabba tvära kast och kortsiktiga lösningar lett till att bostadsbyggandet påverkats negativt.

Regeringen har utsett en byggsamordnare vars uppdrag ska vara att tillsammans med företrädare för bygg-, fastighets- och anläggningssektorn bygga upp och samordna ett utvecklingsprogram för sektorn. Bakgrunden till initiativet är att regeringen vill stärka sektorn när det gäller ökad kvalitet, kompetens, konkurrens och attraktivitet. Det innebär bland annat att regeringens byggsamordnare vill samla in produktionskalkyler från byggbranschen för att följa produktionskostnaderna. Dessutom ska samordnaren verka för att kunskapsuppbyggnad och erfarenhetsåterföring får en roll då en starkt bidragande orsak till byggsektorns problem är att befintlig kunskap enligt regeringen inte används. Olika utredningar har påvisat en del problem inom byggsektorn med exempelvis höga kostnader och byggfel vilket regeringen vill åtgärda genom byggsamordnaren.

Byggbranschen är en av Sveriges största näringar och sysselsätter mer än 200 000 personer. En jämförelse med andra näringar visar att regeringen väljer andra politiska åtgärder för att till exempel skapa förutsättningar för bilindustrin. Regeringen har till exempel inte föreslagit tillsättande av en "bilbyggarsamordnare". Förslaget är i stället satsningar på infrastruktur, forskning och utbildning för att stärka Västsverige som produktionsplats för fordonsindustrin. Regeringen anger att omkring 150 000 människor arbetar inom fordonsindustrin och dess underleverantörer och den har därför mycket stor betydelse för Sverige.

Folkpartiet har länge både i tillväxt- och industrirapporter och bostadsmotioner lagt förslag om större utbildnings- och forskarresurser där industri och lärlingsutbildning lyfts fram samt krav på ett regelverk som gynnar företagsamhet och industriell verksamhet. Vi har pekat på en rad hinder för bostadsbyggandet och landshövdingen i Stockholms län har i en rapport beställd av regeringen påvisat just bland annat infrastruktursatsningarnas betydelse. Tillgången på forskningsmedel för forskning inom byggbranschen behöver stärkas. Väl utbyggda och fungerande kommunikationer, ett utbildningsväsende som klarar framtidens utmaningar och en satsning på forskning gäller även för byggbranschen och bidrar i slutändan till ökat bostadsbyggande.

Med anledning av detta vill jag fråga samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin följande:

Vilka åtgärder avser samhällsbyggnadsministern att vidta för att ändra regeringens politik vad gäller bostadsbyggandet med anledning av regeringens nya industripolitik för andra viktiga industrier som bilbranschen?