den 25 november

Interpellation 2004/05:206 av Camilla Sköld Jansson (v) till näringsminister Thomas Östros om EU-konstitutionen och välfärden

I diskussionen om EU:s tjänstedirektiv har regeringen vid olika tillfällen markerat att direktivet inte får påverka våra möjligheter att själva bestämma över hur vi vill organisera välfärden, utbildningen och sjukvården. I förslaget till EU-konstitution finns det emellertid en artikel som, såvitt går att bedöma, innebär att vi kan tvingas släppa självbestämmandet om hur vi vill organisera den sociala välfärden och öppna upp för privata bolag från andra länder.

I förslaget till ny konstitution förs handelspolitiken över från enhällighet till majoritetsbeslut som grundregel samtidigt som politikområdet vidgas till att omfatta hälsa, utbildning och social service.

I kapitlet om handelspolitik, artikel III-315:4, i utgåvan från den 29 oktober 2004, står det att "Rådet skall även besluta med enhällighet när det gäller förhandlingar och ingående av avtal . på sådana områden som rör handel med sociala tjänster och tjänster som avser utbildning och hälso- och sjukvård, om dessa avtal riskerar att allvarligt störa den nationella organisationen av sådana tjänster och inverka negativt på medlemsstaternas ansvar för att tillhandahålla dessa".

Av vad som går att utläsa så ska enhälligt beslutsfattande, alltså möjlighet för enskilda länder att lägga in veto, endast gälla om "avtal riskerar att allvarligt störa den nationella organisationen av sådana tjänster och inverka negativt på medlemsstaternas ansvar för att tillhandahålla dessa."

Här inställer sig ett antal frågor: Hur mycket välfärdsverksamhet kan det handlas med utan att det kan sägas "allvarligt störa den nationella organisationen av sådana tjänster"? Vem gör bedömningen? Vilken blir effekten i kombination med det så kallade GATS-avtalet inom WTO, där EU för övrigt är pådrivande, där det sägs att liberalisering av utbildning och sjukvård ska öka samt regleras i internationella handelsavtal.

Regeringen har ställt sig bakom förslaget till ny EU-konstitution.

Jag vill fråga näringsministern:

Avser ministern att vidta några åtgärder för att förhindra att vårt självbestämmande över den sociala välfärden urgröps?