den 22 november

Interpellation 2004/05:191 av Cecilia Wigström (fp) till utrikesminister Laila Freivalds om förhållandena på Utrikesdepartementet

Vid tillsättning av statlig tjänst ställer regeringsformen krav på att det ska ske på sakliga grunder såsom "förtjänst och skicklighet". I dag hävdar Per Ström, minister vid UD, i en debattartikel i Dagens Nyheter att regeringen i tysthet genomför en omvälvande förändring av UD och kringgår detta krav vid rekrytering av samtliga personalkategorier. Detta för att avskaffa diplomatyrket och i stället rekrytera från andra departement i Regeringskansliet liksom externt.

Enligt Ström är budskapet från UD-ledningen att äldre diplomater inte är önskvärda. Exempelvis tvingas tjänstemän som önskar arbeta till 67 år i enlighet med den nya lagen acceptera att inte få behålla sina ordinarie arbetsuppgifter de sista två åren.

Per Ström hävdar vidare att utnämningsmakten i det nya UD innebär en total politisk kontroll av vilka som ska få arbeta i organisationen. UD-chefer kan numera vid tillsättningar välja och vraka bland de av ledningen prioriterade personerna så som vänner, partilojala och andra politiskt lämpliga personer som ska belönas. Situationen är så allvarlig och klimatet inom UD så slutet att några tjänstemän överväger att öppna ett externt debattforum på Internet om UD:s framtid och personalpolitik.

Om de uppgifter som Per Ström för fram stämmer är det synnerligen allvarligt och ett fullständigt underkännande av ledningens förmåga att utöva ledarskap och myndighetsstyrning i enlighet med kraven i vår grundlag. Utrikesdepartementet ska inte ens misstänkas vara ett partiorgan utan en saklig och opartisk myndighet.

Jag är dock inte helt förvånad över uppgifterna i debattartikeln. Själv har jag under mina två år i utrikesutskottet tydligt märkt att verkligheten inte stämmer överens med den statsvetenskapliga forskning som jag tillgodogjort mig vid Göteborgs universitet, enligt vilken endast en handfull personer i ledningen på UD är politiskt tillsatta.

Politiseringen har närmast regelmässigt börjat sträcka sig till ambassadörsnivå. Partifärg avgör huruvida det är ett mer eller mindre attraktivt land, eller stor ambassad, som blir din stationeringsort. Att unga anställda inom UD för diskussioner sinsemellan om huruvida socialdemokratiskt partimedlemskap är nödvändigt för att göra karriär är ingen hemlighet för den som har kontakt med de yngre inom UD. Detta är ytterligare oroväckande signaler som pekar i samma riktning som Per Ströms uppgifter.

I avvaktan på regimskifte 2006 vill jag ställa följande frågor till utrikesministern:

Vilka åtgärder är du beredd att vidta för att samtliga tjänstemän på UD oavsett partisympati bedöms efter förtjänst och skicklighet?

Vilka åtgärder är du beredd att vidta för att samtliga tjänstemän på UD oavsett ålder bedöms efter förtjänst och skicklighet?

Vilka åtgärder är du beredd att vidta för att UD inte förvandlas till ett internt partiorgan?

Vilka åtgärder är du beredd att vidta för att försäkra att öppenhet och insyn råder i förändringar av UD?