den 19 november

Interpellation 2004/05:185 av Tina Acketoft (fp) till statsrådet Jens Orback om arbetstidens inverkan på jämställdheten

Runtom i Sverige framförs nu förslag om utökade försök med förkortad arbetstid med bibehållen lön inom kvinnodominerade yrkesgrupper. Flera motiv anges men ett sägs vara att förkortad arbetstid skulle ha en positiv inverkan på jämställdheten mellan könen. Jag ställer mig starkt kritisk till denna logikens kullerbytta. Genom arbetstidsförkortning inom kvinnodominerade yrken kommer snarare de traditionella könsrollerna att ytterligare cementeras.

I jämställdhetsbilagan till budgetpropositionen 2005 (prop. 2004/05, bil. 4) slås det fast att kvinnor arbetar deltid i betydligt större omfattning än män och att den huvudsakliga orsaken till detta är den skeva fördelningen av ansvar för arbete med hem och familj. Den ojämna fördelningen av betalt förvärvsarbete och obetalt omsorgs- och hushållsarbete mellan kvinnor och män är särskilt uttalad bland föräldrar.

Kvinnor vill ha samma löneutveckling som män, samma karriärmöjligheter som män, samma uppbackning i hemmet som män. Inte lagstadgad sextimmars arbetsdag som i själva verket inte är annat än att politiker sanktionerar att kvinnorna även i framtiden ska ha huvudansvaret för hem och barn genom att ge kvinnor två timmar mer till hushållsarbete innan mannen kommer hem. Sextimmars arbetsdag för kvinnor visar att politiker har resignerat för det faktum att det offentliga i dag i många fall är en så dålig arbetsplats att de anställda inte orkar arbeta normal heltid. Sextimmars arbetsdag är inget annat än en äkta kvinnofälla.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga jämställdhetsministern:

1. Har statsrådet för avsikt att, inom ramen för jämställdhetspolitiken, ta några initiativ i frågan om lagstadgad förkortad arbetstid?

2. Om ja, vilka insatser kan bli aktuella och vilka initiativ avser jämställdhetsministern att ta?