den 19 november

Interpellation 2004/05:182 av Tuve Skånberg (kd) till statsrådet Ulrica Messing om äldres färdtjänst inom Norden

Färdtjänst och riksfärdtjänst kan inte utnyttjas för resor över nationsgränserna i Norden. En person som är bosatt i till exempel Danmark kan ha rätt till dansk färdtjänst "fram till gränsen" men har därefter inte rätt till färdtjänst i Sverige. Detta förhållande strider mot den gränslöshet som de nordiska länderna arbetar för inom ramen för Nordiska Rådet, och utgör en begränsning av de äldres rörelsefrihet.

I Allmänna bestämmelser om färdtjänst och riksfärdtjänst står det skrivet att: "Den som på grund av funktionshinder har stora svårigheter att förflytta sig eller att åka kollektivt kan ha rätt till färdtjänst. Färdtjänst är ett komplement till den övriga kollektivtrafiken och innebär att man färdas med taxi eller specialfordon. Kommunen ansvarar för färdtjänsten i kommunen. Om det finns särskilda skäl måste kommunen också anordna resor mellan den egna kommunen och andra kommuner. Ansökan om färdtjänst görs hos kommunen där man är folkbokförd. Rätten till färdtjänst regleras i lagen (1997:736) om färdtjänst."

Personer som har mycket svårt att använda vanlig kollektivtrafik kan få riksfärdtjänst för resor från en kommun till en annan inom Sverige. Ändamålet med resan kan till exempel vara semester, fritidsverksamhet eller något annat. Resan kan göras med taxi, ett särskilt anpassat fordon eller med allmänna kommunikationer tillsammans med en ledsagare. Riksfärdtjänst innebär att kommunen lämnar en ersättning som motsvarar skillnaden mellan den faktiska reskostnaden och den normala reskostnaden med kollektivtrafik. Rätten till riksfärdtjänst regleras i lagen (1997:735) om riksfärdtjänst samt i förordning (1993:1148) om egenavgifter vid resor med riksfärdtjänst.

Jag anser att det är angeläget att äldre inte diskrimineras inom Norden, utan att färdtjänst även över de nordiska ländernas gränser görs möjligt. Min fråga till statsrådet är därmed:

Vad avser statsrådet att göra för att färdtjänst över de nordiska gränserna möjliggörs?