den 18 november

Interpellation 2004/05:173 av Torsten Lindström (kd) till utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky om äldreomsorgspersonalens utbildning

Det är tolv år sedan den så kallade ädelreformen beslutades. Redan då kände man till att det var många medarbetare som saknade kompetens och utbildning för sitt arbete inom äldreomsorgen. Kristdemokraterna har tagit upp denna fråga under de senaste tio åren. Trots detta har den socialdemokratiska regeringen framhärdat i att det inte behövs några särskilda åtgärder. Att forfarande 40 % av alla som arbetar i äldrevården saknar relevant utbildning är helt oacceptabelt. Något liknande hade aldrig kunnat accepteras inom något annat liknande område.

Under den särskilda riksdagsdebatt om äldrevården som Kristdemokraterna begärt och som anordnades den 17 november gavs ett besked. Vård- och äldreomsorgsministern meddelade att regeringen kommer ta initiativ till en satsning på kompetensutveckling för de anställda inom äldreomsorgen. Den så kallade Kompetensstegen innebär, enligt uppgifter i medierna, en flerårig satsning på kompetens och kvalitet inom äldreomsorgen. Regeringen har inför 2005@2007 avsatt 1 050 miljoner kronor för detta ändamål. I skrivande stund finns i övrigt ingen möjlighet att bedöma satsningens innehåll. Det är dock problematiskt att regeringen lutar sig relativt tungt mot temporära insatser som slagits fast fram till valet 2006.

Kristdemokraterna anser att det utöver kortsiktiga insatser behövs åtgärder som långsiktigt säkerställer äldreomsorgens behov av utbildad personal.

Vänsterkartellen antog i riksdagen en proposition (2003/04:138) som föreslog en särskild satsning på rekryteringsbidrag till vuxenstuderande under tiden mellan den 1 juli 2004 och den 31 december 2005. Propositionen innebar att kommuner och landsting inom den särskilda satsningen ska få rekrytera anställda inom vård, skola och omsorg till studier på halvtid med rekryteringsbidrag.

Kristdemokraterna föreslog i stället att satsningen inriktas på ett bidrag till kompetenshöjande studier för vård- och omsorgspersonal på gymnasienivå, samt eftergymnasiala utbildningar. Kristdemokraterna önskade en större flexibilitet än vad propositionen medgav. För att motverka behovet av extraordinära insatser pekade vi bland annat på att regeringen måste återkomma till riksdagen med ett förslag om individuellt kompetenssparande.

Mot bakgrund av det ovan anförda vill jag fråga ministern:

Vad avser ministern att göra för att långsiktigt säkerställa äldreomsorgspersonalens utbildningsnivå?