den 18 november

Interpellation 2004/05:171 av Per Landgren (kd) till finansminister Pär Nuder om fastighetsskatt för äldre

Den statliga fastighetsskatten har för många människor blivit det största hotet mot en trygg ålderdom. Från och med att nya taxeringsvärden räknades fram och började gälla år 2001, sedan den tidigare frysningen från 1997 upphört, har skatteuttaget ökat lavinartat för många fastighetsägare.

Beviset för att den socialdemokratiska regeringen saknar den kontroll som medborgarna faktiskt efterfrågar är förstås den så kallade begränsningsregeln. Begränsningsregeln anger att ingen ska behöva betala mer än 5 % av den samlade hushållsinkomsten i fastighetsskatt.

Det kräver inte mycket fantasi för att man ska förstå att de som drabbas hårdast av fastighetsskatten är pensionärer med låg inkomst som råkar bo fel. Man har kanske byggt huset själv på 50- eller 60-talet i områden som i dag anses attraktiva.

Förmögenhetsskatten slår ofta lika hårt mot exakt samma människor, eftersom taxeringsvärdena är grund också för förmögenhetsskatt. Därför har Socialdemokraterna försökt lösa problematiken på samma vis. En begränsningsregel som anger att högst 5 % av inkomsten ska få betalas i förmögenhetsskatt.

Totalt får alltså pensionärer med låg pension med ett hus på "fel" plats betala 10 % av sin pension i egendomsskatter. Med kommunal skatt vid omkring 30 % får mindre bemedlade pensionärer betala över 40 % i inkomstskatt och marginalskatt på sin pension. Detta är förstås inte rimligt!

Vi Kristdemokrater anser att den statliga fastighetsskatten helt ska tas bort och ersättas med en avgift om maximalt 2 600 kronor per år för kostnader som kommunerna har i anslutning till fastigheterna. Förmögenhetsskatten ska också avvecklas.

Men med anledning av ovanstående vill jag rikta en fråga till finansministern som nu har ansvar för beskattningen av våra äldre:

Avser statsrådet att verka för att äldres skattebörda vad gäller fastighetsskatten lättas?