den 16 november

Interpellation 2004/05:144 av Marietta de Pourbaix-Lundin (m) till försvarsminister Leni Björklund om försvaret, kvinnor och jämställdhet

Den socialdemokratiska regeringens förslag angående det framtida försvaret innebär att ÖB tvingas säga upp ca 1 000 officerare. Vi vet alla att detta i första hand drabbar de yngre och kvinnor.

Regeringen framhåller själv i olika sammanhang, bland annat i försvarspropositionen, att den omfattande avvecklingen av personal samt rekryteringsstoppet till officersutbildningen har negativa effekter beträffande andelen kvinnor inom försvaret och officersyrket. Samtidigt sätter regeringen såväl i försvarspropositionen som i andra sammanhang och uttalanden ett tryck på ÖB och Försvarsmakten att rekrytera fler kvinnor till försvaret och officersyrket.

Dessa motsägelsefulla signaler ges samtidigt som regeringen inte ger ÖB några som helst verktyg för att kunna förverkliga målet om en ökad andel kvinnor inom Försvarsmakten.

Mina frågor till statsrådet blir därför följande:

1. På vilket sätt avser statsrådet att se till att antalet kvinnor ökar inom Försvarsmakten?

2. På vilket sätt avser statsrådet att se till att talet om jämställdhet inom Försvarsmakten omsätts i praktiken?

3. Vilka verktyg avser statsrådet att ge ÖB för att möjliggöra att fler kvinnliga officerare kan behållas i den nu pågående personalavvecklingen?

4. Vilka verktyg avser statsrådet att ge ÖB för att fler kvinnor ska kunna göra värnplikt?

5. Vilka verktyg avser statsrådet att ge ÖB för att möjliggöra för fler kvinnor att genomgå officersutbildning?

6. Vilka verktyg avser statsrådet att ge ÖB för att möjliggöra rekrytering av fler kvinnliga officerare?

7. Vilka åtgärder avser statsrådet att i övrigt vidta för att försvarsbeslutet ska bli förenligt med regeringens mål om en radikal ökning av andelen kvinnor som genomgår officersutbildning?