den 11 november

Interpellation 2004/05:132 av Elina Linna (v) till statsrådet Jens Orback om utvidgat förvaltningsområde för den sverigefinska minoriteten

Den europeiska ramkonventionen om skydd för regionala eller minoritetsspråk trädde i kraft 1998 och ratificerades av Sverige 2000. I konventionen framhålls bland annat att skydd och främjande av minoritetsspråk i olika länder och regioner i Europa är viktigt för att stärka demokratiska principer och kulturell mångfald inom ramen för nationell suveränitet och territoriell integritet. Sverige har samtidigt ratificerat den europeiska stadgan om regionella eller minoritetsspråk. Sverige har härmed förbundit sig att genomföra nödvändiga åtgärder för att uppnå jämlikhet för de nationella minoriteterna och samtidigt bevara deras kulturarv.

Efter ratificeringen av ramkonventionen och minoritetsspråksstadgan har Sverige antagit två lagar beträffande minoritetsspråk (SFS 1999:1175/1176). Genom denna särskilda lagstiftning garanteras enskilda rätt att använda samiska, finska och meänkieli i kontakter med myndigheter och domstolar i Sverige. Dessutom ska kommunerna kunna erbjuda förskoleverksamhet och äldreomsorg på dessa språk. Rätten gäller dock bara i vissa så kallade förvaltningsområden. I Gällivare, Haparanda, Kiruna, Pajala och Övertorneå nås därmed konventionens mål i detta avseende. Den största gruppen av nationella minoriteter, sverigefinnarna, bor emellertid utanför ovannämnda förvaltningsområde. 95 % av sverigefinnarna bor i stället i Mälardalen, Storstockholm inräknad, samt i Göteborg med omnejd.

Redan då lagen stiftades diskuterades utvidgningen av förvaltningsområdet och statsrådet Mona Sahlin har som tidigare ansvarig minister för minoritetsfrågorna deltagit flitigt i diskussionerna om den sverigefinska minoritetens ställning. Statsrådet har återkommande uttalat sig positivt till en utvidgning.

I motionen 2002/03:K391 föreslog jag en översyn av begränsningarna i förvaltningsområdena för att utvidga lagen till att omfatta även Mälardalen och Göteborg med grannkommuner. Enligt min mening bör målet vara att hela landet omfattas. Motionen avslogs med hänvisning till pågående arbete på Regeringskansliet.

I budgetpropositionen för 2004 fastslogs att regeringen avsåg att utvidga lagstiftningen om rätten att använda finska hos förvaltningsmyndigheter och domstolar till områden utanför det nuvarande förvaltningsområdet, till exempel Mälardalen. Frågan bereds på Justitiedepartementet.

Eftersom utredningen avser att lämna sitt förslag i mars bör förberedelser för eventuell finansiering av ett utvidgat förvaltningsområde påbörjas inför vårbudgeten 2005.

Sveriges tillämpning och efterlevnad av ramkonventionen och av minoritetsspråksstadgan granskades senast av Europarådet under våren och sommaren 2003. I sin rapport riktar Europarådet kritik gentemot Sverige, bland annat om att de konkreta resultaten av minoritetspolitiken varit för få. Ett sådant konkret exempel som Europarådet pekar på handlar just om att förvaltningsområdet för minoritetsspråket finska i dag omfattar endast 5 % av sverigefinnarna. Europarådet uppmanar därför den svenska regeringen att gradvis utöka förvaltningsområdet så att det omfattar områden där finska talas av hävd.

Jag vill därför fråga statsrådet Jens Orback:

1. Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att genomföra en utvidgning av det sverigefinska förvaltningsområdet?

2. Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att i beredningen av frågan om utvidgat förvaltningsområde förbereda för dess finansiering?