den 3 november

Interpellation 2004/05:123 av Christer Nylander (fp) till statsrådet Ulrica Messing om utbyggnaden av E 22

Behovet av en utbyggnad av E 22 genom Skåne och vidare norrut är väldokumenterat. Vägen bör vara en prioriterad nationell angelägenhet, som väl fyller de av riksdagen fastställda transportpolitiska målen.

Förutom att vägen är en förbindelselänk mellan Öresundsregionen och Mälardalen, fyller den en viktig funktion för Sveriges internationella förbindelser i synnerhet med EU:s nya medlemsländer. E 22 är dessutom avgörande för att sydöstra Sverige, det vill säga nordöstra Skåne, Blekinge och Kalmar län, ska kunna få del av den dynamik som finns kring Öresundsregionen.

Det övergripande målet att säkerställa samhällsekonomiskt effektiv och långsiktigt hållbar transportförsörjning för medborgare och näringsliv i hela landet uppfylls effektivt genom en satsning på E 22. De senaste åren har vägen haft en kraftig tillväxt i mängden trafik. Vidare innebär en utbyggnad enligt lagda vägplaner att sträckan avkortas genom Skåne, vilket har gynnsamma effekter på miljön. Sydsvenska industri- och handelskammaren har i sin prioritering för trafikinfrastruktur avseende samtliga de fem sydligaste länen givit E 22 högsta prioritet bland samtliga väg- och järnvägsobjekt.

Även avseende delmålen för trafikpolitiken finns stora vinster att hämta genom en utbyggnad av E 22. Särskilt kan nämnas att vägen är helt avgörande för att skapa tillväxt i nordöstra Skåne, Blekinge och Kalmar län. Fördröjs utbyggnaden finns risk för att denna del av landet halkar efter och inte förmår bidra till tillväxten i Öresundsregionen och Östersjöregionen.

Det är mot bakgrund av detta oacceptabelt att regeringen nu återigen föreslår att utbyggnaden av E 22 ska skjutas på framtiden. Att stärka Trollhättans förutsättningar i den globala konkurrensen är vällovligt, men det är mycket kortsiktigt att finansiera denna satsning genom beslut som allvarligt försvagar sydöstra Sverige. Det behövs en mer långsiktigt genomtänkt politik. Om regeringen inte förmår skapa förutsättningar för en sådan i statsbudgeten krävs andra åtgärder för att finna alternativa finansieringsmöjligheter.

Vilka åtgärder avser regeringen att vidta för att tillse att tillväxten i sydöstra delarna av Sverige inte drabbas av de i sig välmotiverade satsningar som görs för att stärka Trollhättans konkurrenskraft?

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att öka möjligheterna för att främja alternativ finansiering av angelägna infrastruktursatsningar i hela Sverige?