den 1 november

Interpellation 2004/05:111 av Birgitta Sellén (c) till statsrådet Leif Pagrotsky om kulturens offentliga rum

Ett levande kulturliv förutsätter mötesplatser där människor kan utöva eget skapande samt också uppleva och ta emot olika kulturyttringar. Träffpunkten behöver inte bara vara i regionernas centrum utan de kan också vara spridda över landet och nära människorna.

För Centerpartiet som har en stark önskan om att hela landet ska ha tillgång till kultur så är det viktigt att de offentliga rummen finns runtom i de olika bygderna.

När dåvarande statssekreteraren besökte kulturutskottet för några veckor sedan så diskuterades de statliga museernas fria entréer och vi fick då veta att det var för att kunna erbjuda "offentliga rum" för kulturen som regeringen valt att införa de fria entréerna.

Som jag ser det så finns det väldigt många offentliga rum i de stora städerna och att då ha som motivering att det är för att skapa offentliga rum för kulturen som regeringen erbjuder gratis inträde låter lite märkligt. Däremot saknas offentliga rum på många andra platser i landet. Som exempel kan nämnas att i Stockholms förorter finns det väldigt ont om samlingslokaler där folk kan samlas för gemensamma aktiviteter. Centerpartiet anser att det är bland annat där som det behöver skapas fler offentliga rum.

Dagens kulturpolitik styrs utifrån ett uppifrånperspektiv där centrala beslut bestämmer exakt vad kulturpengarna ska gå till. Centerpartiet anser att kulturpolitiken i huvudsak ska styras lokalt och regionalt. Människor måste själva få vara med och bestämma hur de vill utforma och ta del av kulturen. Vi har i flera år pekat på att det behöver göras en översyn av "om utbud och efterfrågan stämmer överens" inom kultursektorn. Riksdagens revisorer gjorde då, som en följd av vårt krav, en förstudie om detta och fann att oron är befogad @ det är så att utbudet bestäms över folks huvuden i väldigt stor utsträckning. Med en ny kulturminister som kommer in i verksamheten med fräscha ögon och öron så kanske det är dags att ta nya tag och verkligen ta reda på vad människorna i landet vill ha för kultur.

Centerpartiet efterlyser skarpa förslag om hur regeringen tänker medverka till att kulturen når ut i alla delar av landet. Det är av stor vikt att kulturella uttryckssätt följer med samhällsutvecklingen så att en ökad bredd inom kulturen kan bidra till att kulturen når alla samhällsgrupper. Det är också viktigt att ge människor möjligheter att skapa sin egen kultur och att egna initiativ ska uppmuntras.

Ett levande kulturellt och demokratisk samhälle har behov av många mötesplatser för att skaffa sig nya kunskaper och erfarenheter. Där spelar folkbildningen en viktig roll. Studieförbunden kan erbjuda omistliga mötesplatser för det demokratiska samtalet, den sociala samvaron, kulturarrangemang och föreläsningar. För detta behövs de offentliga rummen.

I glesbygd, mindre tätorter och storstädernas förorter är de allmänna samlingslokalerna ett nödvändigt medel för en decentraliserad kulturpolitik. För att de ska fylla det krav som i dag krävs i ett modernt samhälle så behöver de handikappanpassas samt få bredbandsuppkoppling. Då kan de tjäna som fullgoda offentliga rum för många aktiviteter inom både kultur och andra verksamheter. De pengar som regeringen har avsatt i budgeten för att göra dessa åtgärder är inte tillräckligt stora, anser Centerpartiet. Om regeringen menar allvar med att det offentliga rummet är viktigt för medborgarna och att samtidigt hela landet ska leva så borde mer pengar satsas på att det offentliga rummet ska få resurser i hela landet och inte som i dag pytsas ut på fria entréer till statliga museer som ligger i storstäder och där det redan tidigare finns många offentliga rum.

Kulturen är viktig för välbefinnandet och därmed folkhälsan. Den kan fungera som läkemedel för många ensamma människor och för stressade personer som behöver rekreation och avkoppling. Forskning har visat på att kulturaktiviteter gör att en sjuk människa blir friskare. Man får andra saker än sin sjukdom att fokusera på om man tar del av kultur av olika slag. Även för detta behövs det offentliga rummet.

Mina frågor till statsrådet är därför:

1. Hur avser statsrådet att arbeta för att det offentliga rummet ska finnas tillgängligt på fler platser i landet?

2. Vad avser statsrådet att göra för att ta reda på om efterfrågan och utbud av kulturutbudet stämmer överens med medborgarnas behov?

3. Hur avser statsrådet att arbeta för att kulturen ska användas för att stärka folkhälsan på medborgarna i landet?