den 1 november

Interpellation 2004/05:110 av Sofia Larsen (c) till statsrådet Ibrahim Baylan om överflyttning av grundskolans problem till gymnasiet

Skolverket presenterade i förra veckan en rapport som innefattar en omfattande utvärdering av den svenska grundskolan. Bland annat visar rapporten på att elevernas läsförståelse och matematikkunskaper har försämrats de sista tio åren. Var tionde elev når inte grundläggande behörighet och blir därigenom inte behörig till gymnasieskolans nationella program. Rapporten visar även på problem som ligger utanför undervisningsområdena, till exempel uppger endast var fjärde elev att lärare eller någon annan vuxen ingriper genast om en elev blir mobbad.

Problemen som presenteras i Skolverkets rapport är allvarliga och troligen grunderna till att så många elever lämnar grundskolan utan tillräckliga kunskaper. När vi i dag kan se att fler och fler inte har med sig baskunskaper från grundskolan och har problem att läsa och skriva är det inte konstigt att det individuella programmet på vissa ställen i Sverige är det näst största gymnasieprogrammet. Att läs- och räknekunskaper är väsentlig del av en god förberedelse för gymnasieskolan är en självklarhet! Vi måste stärka elevernas baskunskaper i grundskolan genom att se till att fler når de uppsatta kunskapsmålen.

Att elever börjar gymnasiet utan tillräckliga förkunskaper förminskar elevernas möjlighet till goda resultat på gymnasieskolan. Resurserna ägnas då i stället åt att fylla i de hål som uppstått i tidigare stadier. Vi kan inte fortsätta att lämpa över grundskolans problem på gymnasiet. Grundskoleelevernas kompetens måste stärkas!

Jag anser att det individuella programmet på sikt bör avskaffas då programmet i de flesta fall inte löser de faktiska problemen som eleverna och skolorna kämpar med. Problemen måste i stället för att lösas med det individuella programmet lösas där de uppstår, vilket ofta är i grundskolan. För elever som inte nått grundskolans mål i ett eller två ämnen kan en individuell studiegång med särskilt stöd och extraundervisning i gymnasieskolan vara ett alternativ. Men för elever med stora kunskapsluckor, det vill säga elever som inte har klarat kunskapskraven i fler än två ämnen, anser jag att det är bäst om dessa elever läser färdigt inom grundskolans försorg innan eleverna flyttas upp till gymnasiet.

Mina frågor till statsrådet är:

1. Hur avser statsrådet att arbeta för att stärka grundskoleelevernas kompetens?

2. Hur avser statsrådet att fortsätta arbeta med det individuella programmet?