den 1 november

Interpellation 2004/05:107 av Elina Linna (v) till statsrådet Jens Orback om jämställd vård och omsorg

Område efter område inom hälso- och sjukvården uppvisar stora skillnader i behandling och omhändertagande mellan kvinnor och män. Skillnader som inte har sin grund i skillnader vad gäller behov, sjukdomsbild eller medicinska skillnader. Vi kan därför konstatera att skillnaderna i bemötande och behandling har sin grund i vilket kön patienten har och inte i de medicinska behoven. Det är ett direkt brott mot hälso- och sjukvårdslagens portalparagraf om en god hälso- och sjukvård på lika villkor för hela befolkningen. I dag tycks det bara gälla män.

I den rapport som Socialstyrelsen presenterade 2004 Jämställd vård @ konstateras det att visserligen finns det få skillnader mellan kvinnor och män när det gäller vårdens medicinska resultat om man mäter överlevnad, livskvalitet och överlevnad. Men samtidigt varnar Socialstyrelsen för att statistiken kan vara bristfällig och att det krävs en grundligare analys. Kvinnor rapporterar till exempel oftare biverkningar av läkemedel och läkemedelsrelaterad sjukdom och får mer sällan del av de nyare och dyrare läkemedlen. Kvinnors symtom tolkas dessutom ofta utifrån en manlig norm varför bland annat hjärtinfakter ibland har underdiagnostiserats. Det är bara några exempel på de skillnader som kan iakttas.

I regeringens hälso- och sjukvårdspolitik finns det en avsaknad av genusperspektiv. Den nationella handlingsplanen för hälso- och sjukvårdens förslag om en traditionell läkarroll och införandet av begreppet familjeläkare samt avsaknaden att nämna de yrken inom hälso- och sjukvården som domineras av kvinnor är bara ett exempel på bristen på genusanalys.

Vård och äldreomsorgsminister Ylva Johansson har självfallet ett stort ansvar för hälso- och sjukvårdens utformning men då de skillnader som vi kan iaktta inom hälso- sjukvården bygger på könsmaktsstruktur bör det därför vara ett ansvar också för den minister som har det övergripande ansvaret för jämställdheten.

Mina frågor till statsrådet är därför:

1. Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att på ett övergripande plan komma till rätta med ojämlikheten inom hälso- och sjukvården?

2. Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att gemensamt med socialministern utforma hälso- och sjukvårdspolitiken så att ojämlikheten minskas?