den 16 september

Interpellation 2004/05:10 av Cristina Husmark Pehrsson (m) till statsrådet Ylva Johansson om stopplagen

I promemoria S2004/4905/HS från den 23 juni föreslår regeringen att ett förbud för landsting att överlåta driften av sjukhus till organisationer med vinstsyfte införs. Förslaget har remissbehandlats och många remissinstanser är kritiska mot förslaget.

Konkurrensverket konstaterar i sitt yttrande över förslaget att förutsättningarna för en fungerande konkurrens vid landstingets upphandling av sjukhusentreprenader kraftigt försämras. Verket noterar också att det inte har gjorts någon ingående analys av konsekvenserna av förbudet för vare sig de företag som bedriver sådan verksamhet eller för samhället i sin helhet. Någon motivering till att olika regler ska gälla sjukhus och annan vårdverksamhet ges inte, påpekar Konkurrensverket.

Dessutom noterar verket bristen på konsekvens i att regeringen i bland annat propositionen Konkurrenspolitik för förnyelse och mångfald (1999/2000:140) redovisar olika åtgärder för att stärka konkurrensen. Bland annat framhålls att andelen av ekonomin där konkurrens råder bör öka. "På områden där en fri etablering av konkurrerande företag av olika skäl inte är möjlig bör modeller med inslag av konkurrensmekanismer, exempelvis upphandling av offentligt finansierade tjänster från fristående utförare eller drift i alternativa former, prövas och vidareutvecklas."

Regeringens förslag till stopplag innebär i praktiken en inskränkning av det område där konkurrensmekanismer kan tillämpas. Verket konstaterar också att det konkurrenshinder som förslaget utgör riskerar att försämra kvaliteten i vården.

"Enligt verkets mening bör statsmakternas åtgärder för att stärka konsumenternas ställning inom sjukvården inriktas mot att stimulera landstingen att öka effektiviteten och tillhandahålla en vård med hög tillgänglighet och kvalitet. Effekterna kan bli de motsatta om privata entreprenörer förbjuds att konkurrera vid upphandling av berörda vårdtjänster. Förslaget är för övrigt sannolikt i strid med gemenskapsrätten och bl.a. principen om icke-diskriminering av anbudsgivare vid offentlig upphandling."

Med anledning av ovanstående vill jag därför fråga sjukvårdsminister Ylva Johansson:

1. Vilka åtgärder ämnar ministern vidta för att tillgodose Konkurrensverkets synpunkter på regeringens förslag?

2. Ämnar ministern lägga fram ett förslag i enlighet med departementspromemorian?