Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om utvecklingen av EU:s forskningspolitik.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ESS.
EU satsar mer och mer av sina resurser på forskning. Forskningssamarbetet inom Europa anses viktig för att EU skall kunna vara konkurrenskraftigt kring kunskap och teknisk utveckling. Den svenska regeringen bör vara pådrivande i denna utveckling.
Merparten av stöden fördelas i de så kallade ramprogrammen inom vilka också pengar till forskarrörlighet finns. En av de viktigaste grunderna för att bygga upp starka forskarmiljöer är en långsiktig finansiering. EU bör i större utsträckning än idag stödja uppbyggnaden av sådana miljöer. Detta bör i huvudsak fokusera på satsningar som är för stora för de flesta enskilda medlemsländerna att göra på egen hand. Exempel på områden är rymdforskning, forskning med behov av satellitdata, till exempel miljöforskning, forskning som kräver stora anläggningar, till exempel Cyclotroner, men även särskilda elitforskningsinstitut som EMBL. Idag sker många sådana satsningar genom bilaterala samarbeten. EU bör ta ett större ansvar för denna typ av satsningar, vilket skulle ge en långsiktig trygghet för viktiga forskningsområden och elitinstitut. EU bör också stödja och bygga upp forskningsinstitut inom områden av stor betydelse för unionen. Sverige borde bland annat verka för att EU lade ett havsforskningsinstitut vid Östersjöområdet.
En annan viktig fråga är hur EU skall kunna konkurrera med USA om de absolut bästa forskarna. I dagsläget finns det en utflyttning av duktiga forskare från EU till andra länder. Ett av själen till en sådan rörlighet är för dåliga villkor på hemmaplan. Detta gäller inte bara löner utan framför allt möjligheten att bedriva forskning, t.ex. resurser till utrustning och löner till teknisk personal och doktorander. EU borde införa någon typ av EU-professurer. Dessa kan utlysas inom specifika områden och sökas i konkurrens mellan Europas forskare. Det skall vara möjligt för den som får tjänsten att förlägga den till valfritt universitet inom EU. Professorerna bör ha en god finansiering så att de omfattar medel inte bara för den egna tjänsten utan också till doktorander, utrustning m.m. Finansieringen bör vara långsiktig.
European Spallation Source, förkortat ESS, är en anläggning som planeras på europeisk nivå för att bedriva bland annat avancerad materiell och biologisk forskning. Den planerade anläggningen utgörs av en av världens mest kraftfulla neutronkällor.
Regeringen bör verka för att detta projekt får starkt stöd och direkt finansiering från EU. Detta är ett typiskt exempel på den typ av större vetenskapliga satsningar som lämpar sig för EU-nivån. Anläggningen kommer att få en central betydelse inom flera strategiska framtidsområden. Ett intensivt arbete har inletts för att ESS skall placeras i Öresundsregionen, och starka skäl talar för Lund som etableringsort. Om anläggningen placeras i Lund och Sverige skulle detta betyda mycket för Sverige som forskningsnation. Det finns ett starkt stöd inom Skånes, men ocksåövriga Skandinaviens, politik, näringsliv och forskarvärld för en placering av ESS i Lund. Det är mycket viktigt att också regeringen ser möjligheterna för Skåne och Sverige med en ESS-anläggning i Skåne. Regeringen har nu också tillsatt Allan Larsson för att arbeta med ESS-projektet. Det är dock viktigt att visa ett brett nationellt stöd för projektet, och riksdagen bör därför uttala att regeringen aktivt skall arbeta för att placeringen av ESS skall ske i Sverige och Lund.