Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att öka forskningen om attitydförändringars negativa påverkan på brottsutvecklingen.
Attitydförändringar i samhället ökar i allt snabbare takt. Det stora informationsutbytet tillsammans med kunskapen att ta emot information kräver en ökat kritisk syn på utbudet. Alltför ofta sker informationen till unga människor som inte har förmågan att avgöra frågor om vad som är rätt och fel i den information som ges. Samtidigt skapas allt råare videospel som bidrar till förråande attityder. Detta gör att samhället, i sin helhet, påverkas på sikt av attitydförändringen. Genom forskning kan vi bättre förstå den värld vi lever i och också göra den bättre. Detta kräver nya infallsvinklar och problemställningar som kan ge underlag för framåtblickande visioner.
Stora ekonomiska och personella resurser tas i anspråk för att motverka brottslighet och hantera dess konsekvenser. För att minimera samhällskostnaden krävs ökad kunskap om brottslighetens omfattning, sammansättning och utveckling samtidigt som samhälliga faktorer uppmärksammas. I det sammanhanget är samhällets eget agerande inom olika sektorer viktigt - hur polisen agerar i olika situationer och vilka preventiva strategier polisen har för att nå reella resultat. Vi kan se attitydförändringar även inom polisens område som aktivt trappar upp våldsspiralen. Det är allt ifrån klädsel i kommandostil, användande av distraktionsgranater och prickskyttegevär till användandet av en ammunition som förändrat grundsynen av att skada en angripare till att döda. Allt detta legaliserar färden mot ett allt hårdare samhälle och ses i sambandet med våldsvideor och våldsspel som en allt mer naturlig del av samhällets utveckling. Samhället har i dessa sammanhang ett övergripande ansvar och ska aktivt delta i samhällsutvecklingen på sådant sätt att ett mjukare och mer människovänligt samhälle skapas. Mot den bakgrunden måste kunskapen, via forskning, öka inom våldssektorn för att förebygga en negativ utvecklingstrend. Detta bör ges regeringen till känna.