Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om förbättringskunskap i universitets- och högskoleutbildning för yrken inom vård- och omsorgssektorn.
Alla som arbetar inom hälso- och sjukvården kommer att ha två jobb. Ett är att utföra sitt arbete och ett är att bidra till utvecklingsarbetet inom det system man verkar i. Framtidens patienter kommer att vara alltmer "krävande" och välinformerade vilket ställer stora krav på verksamheterna och deras medarbetare. Det går att åstadkomma bestående förbättringar av den kliniska verksamheten genom ett flervetenskapligt angreppssätt. Test i liten skala utgör länken mellan en god idé och en realiserad förbättring. Metoden kallas förbättringskunskap.
Genom förbättringskunskap identifieras områden där vården brister genom att utgå från patientens väg genom "systemet". Kopplingen mellan enskilda aktiviteter och helheten görs. På så sätt kommer det fram kunskap om man gör både rätt saker och saker rätt. Allas kunskap blir viktig för att nå bästa resultat i helheten och därmed fler nöjda patienter. Förbättringskunskapen måste kopplas till den medicinska kunskap och omvårdnadskunskap som huvudsakligen sker på utbildningen. De verksamheter som lagt ner tid och kraft på detta område ser klara förbättringar i såväl patienters som personals tillfredsställelse. Det är dessutom ett sätt att finna möjligheter till ökad effektivitet i verksamheten och därmed exempelvis ökad tillgänglighet för patienterna.
Detta är inte minst viktigt med tanke på att vårdgarantin skall bli verklighet!
Ämnet förbättringskunskap finns idag som "spridda öar" på vissa lärosäten. Det borde ligga i samhällets intresse att ämnet erbjöds på samtliga lärosäten som utbildar till yrken inom hälso- och sjukvård.
Utskottet har tidigare hävdat att det är upp till varje lärosäte att forma utbildningar. Detta äger sin riktighet men vi ser också att regeringen kan genom regleringsbrevet ge uppdrag till lärosätena. Uppdraget att arbeta med jämställdhet och genuskunskap i utbildningarna är ett sådant uppdrag, varför jag framhärdar i kravet om att förbättringskunskap införs som ämne på lärosäten där personal till hälso- och sjukvård utbildas.
Stockholm den 28 september 2004 |
|
Berit Högman (s) |