Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att verka inom EU för inrättandet av ett Strasbourg Institute of Technology förlagt till Europaparlamentets byggnad i Strasbourg som görs om för ändamålet.
Kostnaden för att parlamentet en gång i månaden, som en resande cirkus, åker till Strasbourg är 200 miljoner euro. Detta är ett resursslöseri av stora mått som måste få ett slut. Det är viktigt särskilt för oss som månar om Europatanken att visa att denna typ av byråkratiska missbildningar inte får fortsätta. Dessa pengar skulle istället kunna investeras i Europas framtid.
Länderna i Europeiska unionen har kommit överens om en strategi för att göra Europa till den rikaste och mest framåtsträvande kontinenten på vårt klot. Satsningar på forskning och utveckling är en hörnsten i denna strategi som fått namnet Lissabonstrategin. Symboliskt skulle det vara en viktig markering att EU nu kan tänka sig att minska på onödig byråkrati och istället satsa på att göra Europa till världens mest konkurrenskraftiga ekonomi.
Förslaget går ut på att omvandla Europaparlamentets byggnad till ett SIT, Strasbourg Institute of Technology. Förebilden är Massachusetts tekniska institut (MIT) i Boston som är i världens absoluta toppklass. Europaparlamentets byggnad i Strasbourg ligger mitt i Europas hjärta och är den perfekta miljön för ett universitet som ska vara föregångare inom forskning och utveckling. Forskning är idag ett område som verkligen spänner över nationsgränser. Strasbourg har redan idag influenser från hela Europa och alla chanser att erbjuda en stark forskningsmiljö.
Förslaget att inrätta ett SIT har även förts fram av Folkpartiets representant i Europaparlamentets reformgrupp, Cecilia Malmström. EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso sa i sitt tal om den reviderade Lissabonstrategin att det borde finnas en europeisk motsvarighet till MIT, US Massachusetts Institute of Technology. MIT är ett av världens mest framstående universitet inom forskning och Europa skulle behöva en liknande katalysator för att driva på forskning och utveckling.
Ett av reformgruppens främsta mål är att Europaparlamentet enbart ska ha ett säte, i Bryssel. På så sätt sparas skattebetalarnas pengar och genom detta säkras även effektiviteten, öppenheten och Europaparlamentets trovärdighet. Detta är ett utmärkt tillfälle att förändra, nu när det finns ett bra förslag på en annan användning av parlamentsbyggnaden i Strasbourg. För att förändringen ska bli möjlig krävs stats- och regeringschefernas stöd. Sveriges regering borde tydligt driva inrättandet av ett Strasbourg Institute of Technology på kommande möten med det europeiska rådet.