Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att påskynda processen för validering och samordning.
Validering är en viktig funktion i ett utbildningsväsende som ska främja det livslånga lärandet. Med validering menas en strukturerad bedömning, värdering, dokumentation och erkännande av kunskaper och kompetens, som en person har oavsett var och hur de förvärvats. Validering kan vara aktuell som ett underlag för studie- och yrkesvägledning.
Idag finns exempel på att det finns skillnander på hur långt man har kommit i validering av vissa utbildningar exempelvis sjuksköterskevalideringen. Det är problematiskt när det ser olika ut på olika håll i landet. Resultatet blir att en person inte kommer in på en utbildning på en plats men kommer in på en likvärdig utbildning på en annan skola eller ort. Därför behövs det en samordning kring detta.
En samverkan kring validering mellan utbildningshuvudmän, branscher och arbetsmarknadens parter kan säkerställa att valideringen genomförs på ett likvärdigt och rättssäkert sätt och med nödvändig metodisk och saklig kompetens. Flertalet personer som berörs av en validering gör det inom ramen för en arbetsmarknadsåtgärd, rehabiliteringsinsats eller som anställd.
Statens uppgift vid utvecklingen av validering bör vara att stödja utvecklingsarbetet. Ur nationell synpunkt är det särskilt viktigt att säkerställa likvärdighet, rättssäkerhet, kvalitet och legitimitet. Här gäller det att vi aktivt och på ett skyndsamt sätt prioriterar denna fråga. Det får inte skilja sig oavsett var du bor eller vem som gör valideringen.
Stockholm den 29 september 2004 |
|
Anneli Särnblad (s) |
Per Erik Granström (s) |