Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om arbetsmiljölagen och elevskyddsombud.
Arbetsmiljölagen, Skollagen och FN:s barnkonvention ger i teorin eleverna i Sverige stor makt. Men i praktiken har eleverna små möjligheter att påverka skolans fysiska och psykosociala arbetsmiljö. Skolan behöver i högre grad passa elevernas olika åldrar och behov. Det anser bland andra Barnombudsmannen, BO, och Elevorganisationen. Elevskyddsombuden måste få en starkare roll i skolan. De yngsta barnen i årskurs 0-6 bör också få vara med i elevskyddsarbetet, i dag lämnas de ofta helt utanför.
När BO har frågat elever vad de tycker om toaletter och duschar i skolan svarar nästan 50 procent att utrymmena är smutsiga och illaluktande. När Arbetarskyddsstyrelsen har frågat vad landets rektorer tycker om miljön i skolan anmärker endast sex procent på toaletter och duschar. Det visar att vuxna ofta har svårt att sätta sig in i hur barnen och ungdomarna upplever den dagliga arbetsmiljön. Skolan är i dag en arbetsplats för barn från sex år och uppåt. De yngsta barnen i förskoleklasserna ställer andra krav på miljön än vad trettonåringar gör.
De yngsta kan fortfarande behöva hjälp av en vuxen på toaletten, men många toaletter är för trånga för att rymma två personer. Ytterdörrarna i skolan kan vara för tunga och svåra att öppna för de yngsta. De äldre eleverna behöver rum att samlas i för att få vara i fred, men skolan är sällan anpassad till deras behov. Många barn och ungdomar äter skollunch redan tidigt på förmiddagarna, mattiderna är snålt tilltagna och det är ofta hög ljudnivå i matsalen. Vuxna skulle inte acceptera att äta under sådana förhållanden.
Det är viktigt att även de yngre eleverna får rätt att utse egna elevskyddsombud. I dag har bara eleverna på högstadiet och gymnasiet en sådan formell rätt. Fler än två elever borde få sitta med i skyddskommittéerna. I dag är eleverna alltid underrepresenterade i jämförelse med lärarna och rektorn. Elevskyddsombuden får förslags- och beslutsrätt i skolans skyddskommittéer. I dag får eleverna bara yttra sig på dessa möten och får i praktiken inte medverka i besluten. Eleverna bör omfattas av arbetsmiljölagen även under de timmar som de går på fritids. I dag gäller inte arbetsmiljölagen efter skoltid, även om barnen vistas i samma lokaler som under skoldagen. Eleverna omfattas inte av arbetsmiljölagens paragraf om samverkan. Rektorn är därmed inte skyldig att informera eleverna om större förändringar inom skolan, som ombyggnader eller omorganisationer. Skolans rektor bör få ansvaret för att det verkligen utses elevskyddsombud på varje skola.
Stockholm den 29 september 2004 |
|
Anneli Särnblad (s) |
Barbro Hietala Nordlund (s) |