Motion till riksdagen
2004/05:Ub496
av Anneli Särnblad och Kurt Kvarnström (s)

Insatser mot mobbning


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att överväga ytterligare resurser till elevråden.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Skolverket bör intensifiera sin tillsyn för att säkerställa att kommunerna inför minimikrav för skolornas handlingsplaner för ett gott socialt klimat och mot mobbning och övervakar hur de verkställs.

Motivering

Redan hösten 1995 genomförde Barnombudsmannen (BO) en kampanj där 6 000 trettonåringar svarade på frågan: "Vad tycker du man ska göra mot mobbning?". Av svaren framkom att alla har ett ansvar att agera mot mobbning. Det gäller skolpersonal, ungdomar, föräldrar, de som mobbas och de som mobbar. De som svarade var mest kritiska till vuxna i skolan vilka de uppmanade att sluta blunda.

Flera av eleverna som har skrivit i diskussionsforumet på regeringens anti-mobbningsprojekt "Tillsammans" hemsida har också klagat över lärares bristande engagemang mot mobbning, men många har också berättat hur problemen har lösts efter att en lärare eller annan vuxen har ingripit.

I det här sammanhanget är det uppseendeväckande att, enligt Skolverkets skolbildsundersökning år 2000, fler elever i årskurs 7-9 känner sig mobbade av lärare än av andra elever. Lärares mobbning av barn är redan i sig fullständigt oacceptabelt. Men det faktum att barn ofta följer vuxnas exempel betyder att om en lärare mobbar en elev kan det leda till att samma elev därefter kommer att mobbas också av de andra eleverna. Ett sådant scenario är ett tecken på att de mest grundläggande värderingar som vårt skolväsende och samhället som helhet står för har brutits.

Skolverket bör intensifiera sin tillsyn för att säkerställa att kommunerna inför minimikrav för skolornas handlingsplaner för ett gott socialt klimat och mot mobbning och övervakar hur de verkställs. Kommunernas skyldighet att informera personal, elever och föräldrar om arbetsmiljölagen, socialtjänst­lagen, skollagen och barnkonventionen bör även sanktioneras. Man bör även se över om elevråden ska ges ökade resurser.

Stockholm den 30 september 2004

Anneli Särnblad (s)

Kurt Kvarnström (s)