Motion till riksdagen
2004/05:Ub492
av Christina Axelsson m.fl. (s)

Kunskap om kooperation i skolan


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av mer kunskap om kooperation i skolan.

Motivering

Det började men en tunna sill . fick vi lära oss när vi var på studiebesök på KF:s provkök, något som var nytt för många av oss. Att kooperation är mer än Konsum insåg vi när vi diskuterade barnomsorgens utveckling från HSB:s första barnstugor till dagens förskola med läroplaner. Kooperation har skapats av människor som tillsammans har tagit tag i sina egna vardagsproblem. Kooperationen har sedan utvecklats till både små och stora företag.

Kooperation handlar både om samarbete, demokrati och solidaritet, begrepp som vi behöver göra verkliga också i dagens samhälle. Ledstjärnan för kooperationen är att tjäna varandra, inte att tjäna på varandra. Kooperationen är också stor inom sina branscher, inte sällan mellan 10 och 30 % av branschen. Till detta kommer också utvecklingen av små lokala kooperativ. Därför är det också viktigt med mer kunskap om kooperation i skolväsendet, allt ifrån förskola till högskolor och universitet. Kooperation är långt ifrån gårdagens sätt att lösa människors vardagsproblem. Kooperation har lösningar för framtiden, bilpooler, IT-caféverksamhet, arbetskooperativ med mera. Det är viktigt att dagens elever får lära sig hur de själva kan vara med och lösa sina problem. På flera skolor driver eleverna cafeterior i kooperativ regi utan att ens inse att det är kooperation de sysslar med. Kooperation är svenska, matematik, bokföring, samhällskunskap och föreningskunskap i ett. Det begrepp som dagens moderna kooperation använder sig av är social ekonomi. Det är en gångbar möjlighet för dagens unga att kunna skapa ett alternativ till rent privat verksamhet. Då måste dagens ungdomar också få information och kunskaper om kooperationens möjligheter. Detta bör i första hand ske i skolan, som ett led i den vanliga utbildningen om vårt samhälle.

Utveckling av företagsidéer och nya produkter kan ske i kooperativ form med ett lägre ekonomiskt risktagande för var och en, eftersom det är flera tillsammans som står för insatserna. Många unga människor är idag också mycket kritiska till rent kommersiell företagsamhet och väljer att i stället sätta människan i centrum. I universitetsvärlden efterfrågas det ofta möjligheter att kunna utveckla sina idéer i kooperativ form. Det handlar om hur verksamheter och organisationer med social ekonomi som inriktning ska kunna få större utrymme inom den högre utbildningen. Med stöd av kooperationen och från lokala utvecklingscentrum skulle fler idéer kunna bli förverkligade och öka tillväxten i vårt land. Det gäller bara att veta hur man ska gå till väga. Mer kunskap behövs om kooperation och hur den kan utvecklas på alla nivåer i dagens skolor.

Stockholm den 4 oktober 2004

Christina Axelsson (s)

Sonja Fransson (s)

Anita Johansson (s)

Johan Löfstrand (s)