Motion till riksdagen
2004/05:Ub451
av Marie Wahlgren m.fl. (fp)

Tillgången på reumatologer


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att säkra tillgången på reumatologer.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en forskarskola för reumatiska ledsjukdomar och artros vid Lunds universitet.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en forskarskola för fibromyalgi och långvarig smärta vid Linköpings universitet.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ett kunskapscentrum för fibromyalgi.

Motivering

Det finns nästan en miljon svenskar som lider av reumatisk värk eller liknande sjukdomar, såsom fibromyalgi, och de förtjänar en bra sjukvård. En tredjedel av alla sjukskrivningar beror på sjukdomar i det som kallas rörelseapparaten. Många av dessa är reumatiker eller odiagnostiserade reumatiker. Endast en liten del av kostnaden för reumatiska sjukdomar är direkta sjukvårdskostnader. Resten är sjukskrivningar, produktionsbortfall m.m. Därför är det lönsamt med en bra reumatikervård.

Samtidigt finns det flera problem inom reumatikervården. Ett av de viktigaste är bristen på specialister. Mycket tyder på att denna brist kommer att bli än större framöver. Stora pensionsavgångar, få ST-tjänster och diskussionerna om en ändrad indelning av medicinska specialiteter är ett hot mot den framtida tillgången på reumatologer.

Regeringen bör se över vilka åtgärder som den kan vidta för att minska denna problematik. Det mest uppenbara är naturligtvis att en gång för alla avsluta diskussionen om att avskaffa reumatologi som egen medicinsk specialitet. Dessutom måste intresset att välja reumatologi som specialitet öka. Forskningen spelar här en viktig roll. Även för de läkare som inte själva väljer att fokusera på forskning betyder det mycket att det finns en stark forskning i landet, dels för att det ger hopp om nya terapier, dels för att det stärker områdets status.

Mer forskning krävs både kring de traditionella reumatiska sjukdomarna och inom fibromyalgi och smärta. Både biokemisk forskning kring orsakssambanden och klinisk forskning är viktiga. I nuläget finns det dock anledning att särskilt peka ut den kliniska forskningen. Bland annat behövs goda kunskaper kring långtidsbehandling med de nya typerna av mediciner som nu finns på marknaden. Vidare behövs klinisk forskning kring hur man behandlar smärta.

Den forskning som bedrivs måste vara långsiktig. Reumatisk forskning kräver, som många andra forskningsområden, uthålliga forskargrupper med en stor grad av självständighet och möjlighet att själva bedöma var de intressanta forskningsfrågorna finns. Vi föreslår därför att två forskarskolor inrättas i landet: En vid Lunds universitets som ska forska kring ledernas sjukdomar såsom RA, artros och liknande sjukdomar. Den andra ska placeras vid Linköpings universitet och forska om fibromyalgi och långvarig smärta. Båda forskarskolorna bör omfatta 10-20 aktiva doktorander per år och pågå i åtminstone femton år, alltså motsvarande minst tre generationer av doktorander. Det är viktigt att kostnaden för forskarskolorna inte drabbar universitetens nuvarande verksamhet. Universiteten måste därför få full kostnadstäckning. Hur fördelning av pengar till tjänster och projekt sker bör vara upp till ledningen för respektive forskarskola. Samarbeten med grupper utanför forskarskolorna ska uppmuntras.

I samband med forskarskolan kring fibromyalgi och långvarig smärta bör det dessutom bildas ett särskilt kunskapscentrum vars uppgift ska vara att på ett bredare plan skapa nätverk mellan olika forskargrupper i landet samt sprida kunskap om behandlingsmetoder inom och utom landet.

Stockholm den 5 oktober 2004

Marie Wahlgren (fp)

Torkild Strandberg (fp)

Anita Brodén (fp)