Motion till riksdagen
2004/05:Ub434
av Sverker Thorén (fp)

Forskarskola för fiskekologi och fiskeribiologi i Kalmar


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att en permanent forskarskola för fiskekologi och fiskeribiologi med tillhörande resurser bör föras till Högskolan i Kalmar.

Motivering

Rovdriften på havens, och för Sveriges del Östersjöns, naturresurser har länge stått i fokus. Den av regeringen tillsatta Havsmiljökommissionen har avgivit sitt betänkande (SOU 2003:72). I grunden ligger att allt i vårt framtida förhållande till havet ska vara grundat på en "ekosystemansats". Förslag till åtgärder föreligger på många områden såsom förändrad myndighetsstruktur, ny lagstiftning, miljöövervakning, planering och zonering, uppföljning och utvärdering, sjöfart, utbildning och forskning.

Den kompetens Högskolan i Kalmar byggt upp, till stor del i samverkan med regionen och Stockholms Marina Forskningscentrum där Högskolan i Kalmar ingår, passar perfekt för att tackla många av de aktualiserade frågorna.

En central aktör inom Högskolan i Kalmar är Kalmarsundslaboratoriet, med sin utvecklade marina kompetens, mångåriga erfarenhet av miljöövervakning, förnämliga infrastruktur och deltagande i Global International Waters Assessment (GIWA - ett stort framtidsinriktat FN-projekt). Andra centrala aktörer är den moderna och högkompetenta Sjöfartshögskolan och till viss del även Baltic Business School (BBS).

Högskolan besitter stor erfarenhet av omfattande miljöutbildning mot Baltikum bland annat bestående av forskning kring attityd- och opinionspåverkan, genomfört inom Environmental Science Section (ESS), vid institutionen för biologi och miljövetenskap. Den nya professuren i fiskpopulationsekologi vid den naturvetenskapliga fakulteten kommer att ytterligare stärka högskolans kompetens inom detta område.

En permanent forskarskola för fiskekologi och fiskeribiologi med tillhörande resurser bör föras till Högskolan i Kalmar. Kalmar ingår i Stockholms Marina Forskningscentrum. En placering i Kalmar för verksamheten motiveras av de resurser och satsningar som beskrivits ovan, av läget mitt i Östersjöns viktigaste fiskeområden (Kalmar län är det län i Sverige i vilket mest fisk landas) och av att Högskolan i Kalmar idag inte får något ekonomiskt stöd från Stockholms Marina Forskningscentrum. Centrets resurser ska kunna användas på lika villkor av alla forskare som är aktiva inom egentliga Östersjön.

Stockholm den 4 oktober 2004

Sverker Thorén (fp)