Motion till riksdagen
2004/05:Ub417
av Anne-Marie Pålsson m.fl. (m)

Rätt för privata företag att sälja akademisk utbildning


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om privata företags rätt att sälja akademisk utbildning.

Motivering

Fram till mitten av 1990-talet kunde intresserade studenter köpa akademiska (poänggivande) kurser av privata företag/organisationer. Som ett led i att genomdriva tesen att "all akademisk utbildning skall vara kostnadsfri" togs denna möjlighet bort.

Den verksamhet som dessa "utbildningsföretag" bedrev var mycket uppskattad hos studenterna. Det stora utbudet av kurser erbjöd en god möjlighet för de studenter som ville skynda på sin utbildning och/eller hinna ikapp studier som de tidigare misslyckats med, att göra så på ett kostnads­effektivt vis. En intensiv sommarkurs som ges under sex till åtta veckor kostar totalt sett mindre än en normal 20-veckorskurs. Det som studenten förlorar på kursavgiften vinner denne på den kortare kurstiden och därmed de lägre levnadskostnaderna. Den akademiska kvaliteten garanterades av att det var lärare från närliggande universitet som stod för examinationen.

Utbildningsföretagen fungerade också som ett effektivt komplement till universiteten och högskolorna, genom att de tillgodosåg en stor del av den efter­frågan på populära kurser som lärosätena inte själva hade resurser att tillgodose.

När möjligheten att på detta vis köpa akademiska kurser eliminerats, har trycket på universiteten ökat. Detta gäller framför allt populära kurser på grundnivå, exempelvis företagsekonomi 0-20 poäng. Men eftersom denna kurs (liksom alla andra kurser på grundnivå) är nödvändig för att läsa vidare inom området måste alla igenom den. På så sätt har en besvärande flaskhals skapats i systemet, vilket drivit upp betygskraven till orimliga nivåer. Följden av detta är att studenterna i stället tvingas läsa upp sina betyg på komvux. Det tar tid och kostar därmed pengar.

Möjlighet att köpa akademiska kurser - med tydlig kvalitetskontroll - har många fördelar. Det är kostnadseffektivt i det att det kostar mindre att läsa 20 poäng under sex till åtta sommarveckor eller halvfart kvällstid mot betalning än att läsa upp betyg på komvux under en termin. Det minskar också trycket på universiteten genom att antalet sökande till de populära grundkurserna minskat vilket ger universiteten bättre möjlighet att lägga resurser på de mera akademiskt krävande fördjupningskurserna.

Sist, men inte minst, den ger också möjlighet för privata aktörer att etablera sig på en marknad som är stadd i snabb expansion och som innehåller en enorm potential.

Mot bakgrund av vad som ovan sagts bör privata företag - med kvalitetskontroll - ges tillstånd att sälja poänggivande akademiska kurser.

Stockholm den 4 oktober 2004

Anne-Marie Pålsson (m)

Peter Danielsson (m)

Lars Lindblad (m)

Carl-Axel Roslund (m)