Motion till riksdagen
2004/05:Ub411
av Marianne Carlström m.fl. (s)

Hem- och konsumentkunskap


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om hem- och konsumentkunskapens betydelse för barn och ungdomar i såväl grund- som gymnasieskolan.

Motivering

I den allmänna debatten ställs ofta krav påökad tid för idrott och hälsa. Det är inte konstigt då ungdomar idag, precis som övriga befolkningen, i ökad utsträckning har problem med övervikt och andra välfärdssjukdomar. Stilla­sittande och dålig kost är viktiga förklaringar. Därför är en livsstil där vardagsmotionen, t ex att gå eller att cykla, får en naturlig plats en viktig del. Men minst lika viktig är kosten. Alltfler barn och ungdomar äter dåligt och saknar grundläggande kunskap om matens betydelse för hälsan. Enligt en undersökning på Umeå universitet hoppar var femte elev över skollunchen. Lika många låter bli att äta frukost. Forskningen visar att de som äter dåligt mår sämre och har sämre betyg än de som äter ordentligt. Idag är det svårare att vara konsument, att kunna välja i det stora utbudet. För detta fordras kunskap. För att kunna välja en kost som är god och näringsriktig, är lättlagad och håller hög kvalitet krävs kunskap. Hem- och konsumentkunskap ger den kunskapen. Men idag är detta skolans minsta ämne. Dagens 118 timmar motsvarar ungefär 1,8 % av elevens totala tid under 9 år i grundskolan. Ämnets ringa betydelse i dagens grundskola riskerar att bli mycket kostsamt på längre sikt.

Utvecklingen mot ett alltmer stillasittande liv och en allt större konsumtion av halvfabrikat och snabbmat riskerar att leda till stora folkhälsobesvär om vi inte redan nu vidtar åtgärder. I ett läge då var fjärde tioåring är överviktig och 40 000 svenska barn mellan 7 och 18 år har fetma är det bråttom med åtgärderna. Och vi måste börja med barnen. Därför behöver hem- och hushållskunskapens roll i grundskolan stärkas. Det vore också lämpligt om ämnet fick plats bland gymnasieskolans kurser som eget ämne. Men också som en integrerad del av den övriga undervisningen.

Stockholm den 4 oktober 2004

Marianne Carlström (s)

Laila Bjurling (s)

Christina Nenes (s)

Lennart Axelsson (s)