Motion till riksdagen
2004/05:Ub410
av Sonja Fransson m.fl. (s)

Invandrarakademien vid Borås högskola


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av att Högskolan i Borås även fortsättningsvis kan utveckla invandrarakademien.

Bakgrund

I Sverige finns redan många utomordentligt kompetenta personer av utländsk härkomst, många med akademisk utbildning eller motsvarande. Dessa tvingas inte sällan att acceptera arbeten av mycket enkel natur, utan att samhället söker ta vara på den kompetens som dessa för med sig till Sverige. Väl så allvarligt är att de utländska akademikernas självförtroende eroderar, och detta påverkar inte bara deras egen hälso- och livssituation, utan också barnens, kanske i "tredje och fjärde led".

Kan inte den resurs som invandrade akademiker utgör tillgodogöras i det svenska samhället påverkas sannolikt framtida generationer med invandrarbakgrund såtillvida att det torde vara svårare att motivera barn till invandrade akademiker att skaffa en akademisk eller annan högre utbildning, om föräldrarna själva inte kunnat tillgodogöra sig eller haft nytta av sin egen akademiska utbildning i Sverige.

Högskolan i Borås strävar därför efter att underlätta för invandrade akademiker att få språkutbildning och därutöver praktik, utbildning och erfarenheter i kulturkommunikation i samarbete med näringsliv och arbetsliv. Därutöver syftar projektet Invandrarakademien till att möjliggöra för den invandrade akademikern att inom en tidsram om högst två terminer komplettera den utländska akademiska examen med akademiska kompletteringskurser, så att den motsvarar en svensk akademisk examen.

Högskolan i Borås, Integrationsverket, Sjuhärads kommunalförbund, flyktingmottagningen i Borås kommun, arbetsförmedlingen i Borås, vuxenutbildningen i Borås samt Industri- och Handelsklubben i Borås samverkar i projektet Invandrarakademien i Borås, i syfte att bättre söka tillvarata ovan nämnda personers kompetens till gagn för dem själva och för hela samhället.

Resultat

Invandrarakademien har varit framgångsrik på grund av ett samlat samverkansgrepp och ett gott samarbete mellan olika aktörer, ett flexibelt och individualiserat lärandekoncept samt att flera av dem som verkar inom Invandrarakademien själva har invandrarbakgrund. Det finns också ett stort intresse utanför den omgivande regionen och nyligen har verksamheten utökats till att omfatta också tre städer i Dalsland: Åmål, Mellerud och Bengtsfors. Intresse har också visats från regioner i Norrland. Invandrarakademien har således potential att kunna utgöra en nationell resurs inom sitt område. Invandrarakademien medverkar också i Västra Götalandsregionens projekt i att utbilda integrationsmentorer.

Av de fram till och med december 2003 till Invandrarakademien antagna totalt 54 studenterna, vilka samtliga vid antagningstillfället försörjdes genom något av samhällets skyddsnät, har 16 erhållit för sin akademiska utbildning adekvat arbete genom Invandrarakademiens försorg. 2 har egna företag och 28 kompletterar sin akademiska examen till en högre akademisk examen eller studerar vidare vid Invandrarakademien.

Man kan därmed konstatera att Invandrarakademien med relativt begränsade insatser, har minskat samhällets kostnader för denna grupp med cirka 50 miljoner kronor. Därtill har det svenska samhället tillförts en resurs, genom att dessa studenter kan nyttiggöra sin utländska akademiska examen i Sverige, som utgör ett gott komplement till den redan befintliga svenska akademiska kompetensen.

I slutrapporten Öppna dörrar - sänkta trösklar, som Näringsdepartementets arbetsgrupp Samverkan för arbetsmarknadsintegration skrev i april 2004, sägs att erfarenheterna från Invandrarakademien vid Högskolan i Borås bör tas tillvara och spridas till andra universitet och högskolor. Invandrarakademien har potential att genom utvecklande av distansverktyg för program och kurser vidareutvecklas till en nationell resurs i enlighet med arbetsgruppens intentioner.

Med hänvisning till ovanstående är det angeläget att Högskolan i Borås ges fortsatta möjligheter att utveckla Invandrarakademien.

Stockholm den 1 oktober 2004

Sonja Fransson (s)

Arne Kjörnsberg (s)

Berndt Ekholm (s)