Motion till riksdagen
2004/05:Ub408
av Ingemar Vänerlöv (kd)

ANT-kunskaper och andra förebyggande åtgärder


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ANT-kunskap inom den högre utbildningen av lärare och inom pedagogutbildningar samt läkar-, socionom- och vårdhögskole­utbildningarna.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om andra förebyggande åtgärder mot ett ökande drogbruk.

Motivering

Undersökningar genomförda av CAN (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning) bland elever i åk 9 under senare år visar att tonåringarna känner stort missnöje med den information de fått om ANT (alkohol, narkotika och tobak).

Elevernas konsumtion av alkohol, narkotika och tobak tenderar för närvarande att öka. En bidragande orsak är den bristfälliga utbildning som lärarkåren får i ANT under lärarutbildningen och den numera närmast uteblivna fortbildningen, som tidigare höll god kvalitet när länsskolnämndernas ANT-konsulter kunde påverka lärarnas fortbildning.

Denna lärarnas kunskapsbrist belyses nedan med några frågesvar på en enkätundersökning ställd till ett antal skolor/skolledare för ett par år sedan. Svaren visar tydligt på lärarnas insikt om brist på tillräcklig kunskap och om hur ANT-undervisningen blir bra och effektiv.

På frågan om läraren har tillräckliga kunskaper för att undervisa om ANT på ett bra, intressant, heltäckande och effektivt sätt svarar 47 procent av lärarna: nej, 44 procent: nja, men endast 8 procent: ja absolut.

På frågan om läraren behöver mer utbildning om ANT och sättet att undervisa om ANT, svarar hela 71 procent: ja, absolut.

På frågan om läraren och/eller skolan har en bra, tillräcklig och effektiv undervisning om ANT, svarar 74 procent: nja eller nej.

På frågan om det finns önskemål om mera resurser för ANT-undervisning, t ex i form av färdigt material, expertföreläsare, temadagar/projekt m m, svarar 82 procent: ja, absolut, 9 procent: nja, medan 9 procent säger: vet inte.

I fråga efter fråga kan man alltså konstatera att det behövs och önskas mer kunskaper hos lärarna för att kunna klara av ANT-undervisningen på ett bätt­re sätt. Det behövs dessutom undervisningsmaterial och extern experthjälp. Till detta kommer att elever som blir föremål för sociala myndigheters eller skolkuratorers agerande också möter en yrkeskår som fått en bristfällig information om ANT i anslutning till socionomutbildningen.

Under ett antal år har detta missförhållande påtalats i riksdagen genom olika motioner och på andra vägar. Riksdagen har dock konstaterat att den haft föga möjlighet att direkt påverka kursplanerna, eftersom detta delegerats till utbildningsenheterna. Det har numera fastslagits att statsbidraget till den högre utbildningen skall relateras till den utvärdering som de studerande gör i anslutning till kurserna och myndigheternas granskning av måluppfyllelsen i utbildningen. Därvid skulle riksdagen kunna påverka ANT-utbildningen genom att sätta ANT-kurser som ett kriterium bland andra för hur utbildningen totalt lyckats.

Det finns numera utomordentligt bra material och moderna metoder för att få till stånd en kvalitativt god undervisning om ANT. Inom nykterhetsrörelsen har det utbildats goda pedagoger, och olika ANT-projekt inom ramen för Folkhälsoinstitutets projektbidrag har ökat antalet informatörer. Det är positivt med unga informatörer som står för en livsstil utan droger och som kan påverka elevernas attityder. Därför torde det finnas goda förutsättningar för att en kvalitativt god utbildning och information kan sättas in med omedelbar verkan.

Det är riksdagens ansvar att ge en tydlig signal om att ANT-undervis­ningen inte får försummas i skola och högskoleutbildningar. Förebyggande åtgärder till följd av EU-anslutningen, men också på grund av ökad smuggling, svartsprit och organiserad brottslighet, ökar tillgången på lättillgängliga ANT-produkter.

Larmsignaler ljuder om ungdomars tilltagande drogbruk. Det behövs mer än de ideella organisationernas insatser och skolornas otillräckliga och ekono­miskt beskurna resurser för att mota de tilltagande drogproblemen. Det behövs rikstäckande kampanjer och många andra informationsåtgärder för att motverka ett ökande drogbruk bland ungdomar och de ökande sociala pro­ble­men och tragedierna.

ANT-problematiken och bristen på bra ANT-undervisning på landets skolor är alarmerande. Det brådskar med inte enbart bättre utbildning av lärare och annan personal, utan också med akuta insatser. Snabbt framtagande av handlingsplaner och verkställande av dem krävs.

Stockholm den 4 oktober 2004

Ingemar Vänerlöv (kd)