Motion till riksdagen
2004/05:Ub398
av Margareta Israelsson (s)

Simkunnigheten


Innehållsförteckning

Innehållsförteckning 1

Förslag till riksdagsbeslut 2

Drunkning 2

Simkunnighet 2

Hur ska vi få en ändring i statistiken? 2

Simundervisning 3

Badvakter 3

Förslag 3

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en nationell samling för ökad vattensäkerhet i Sverige.

Drunkning

Var tredje dag drunknar det en människa i Sverige. Sommaren 2004 drunknade 60 personer. Den mest olycksdrabbade gruppen (69 procent) är över 50 år. En majoritet är också män (62 procent). Under de senaste tvååren har det skett en viss ökning av antalet drunknade barn. Drunkning är efter trafikolyckor och självtillfogad skada den vanligaste dödsorsaken bland barn i Sverige. Yngre barn är fortsatt överrepresenterade när det gäller tillbud i landets simhallar.

Sverige har mer än 100 000 insjöar och 100 mil kust. Tillsammans med alla simhallar och badanläggningar erbjuds många möjligheter till bad och simning, men vattnet innebär också en risk för olyckor. Behovet av simkunnighet och vattenvett är stort.

Simkunnighet

Definitionen av simkunnighet är (enligt Svenska Livräddningssällskapet): Simkunnig är den som kan falla i på djupt vatten, få huvudet under och efter att åter ha tagit sig upp till ytan kan simma 200 m i en följd, varav 50 m ryggsim. I år fyller Simborgarmärket 70 år och har genom mer än 7 miljoner sålda exemplar blivit en symbol för simkunnig­heten. Att simma de 200 metrarna regelbundet hjälper var och en att upprätthålla sin simkunnighet.

I motsats till vad vi kanske tror är inte simkunnighet en självklarhet för alla barn. Var tredje elev på lågstadiet kan inte simma 25 meter. Ändåär det vanligt att så små barn får åka utan vuxet sällskap till badplatserna och simhallarna. Vissa föräldrar vill inte att deras barn ska lära sig simma. Det kan vara religiösa/etniska skäl som förhindrar flickor från att få bada tillsammans med pojkar och därmed inte får ta del av skolans simunder­visning.

Hur ska vi få en ändring i statistiken?

Simkunnighet, ökad vattensäkerhet samt övervakning av små barn är det absolut viktigaste för att förhindra drunkningsolyckor säger Skolverket i en rapport om simkunnigheten som kom i juni i år. Krav på en förbättrad simundervisning i skolan måste också följas av ansvarstagande av föräldrarna. Vi måste lära oss att ha respekt för vattnet. Både barn och vuxna måste veta hur man beter sig vid vatten.

Simundervisning

Att kunna simma är en baskunskap i säkerhet som varje barn har rätt att få möjlighet att lära sig, säger Skolverket i sin rapport. 7 369 elever i årskurs 5 är emellertid inte sim­kunniga. Bara sex av tio kommuner i Sverige följer läroplanen vad gäller simunder­visning. I en del skolor kan bara två av tio elever simma 200 meter. Skolverkets rapport visar också att 23 procent av kommunerna och 8 procent av de fristående skolorna definierar simkunnighet med att kunna simma 25-150 m. Det är långt från den veder­tagna definitionen. 14 procent av de fristående skolorna anger ingen sträcka för sim­kunnig­heten eller har ingen definition över huvud taget.

Skolverket understryker behovet av att undervisningen sker under skoltid och riktar kritik mot de 14 procent av kommunerna och 3 procent av de fristående skolorna som inte erbjuder sina elever den möjligheten.

Badvakter

5 000-7 000 personer arbetar i knappt 400 simhallar som finns i Sverige. Personal­omsätt­ningen på badanläggningarna är ofta stor. Som en konsekvens av detta är utbildningsnivån låg när det gäller säkerhet och livräddning. Vid många badanläggningar saknas till och med relevanta utbildningskrav på personalen, och i andra fall är nivån oacceptabelt låg. Det räcker inte med en skylt där det står "Bad på egen risk" hävdar Svenska Livräddningssällskapet, och det är lätt att hålla med.

Analysen av inkomna tillbudsrapporter för åren 2000-2002 har, som tidigare rapporte­rats, visat en stor mängd tillbud bland yngre badbesökare. I åldern upp till 18 år svarade 0-6 år för cirka hälften av de rapporterade drunkningstillbuden. Vid en preliminär genom­gång av rapporterade tillbud 2003 framgår att yngre barn är fortsatt över­represen­terade när det gäller tillbud i landets simhallar.

Förslag

Sverige gör regelbundet samlade insatser för trafiksäkerhet, elsäkerhet, brandsäkerhet, arbetarskydd, arbetsmiljö med flera andra områden. Nu är det dags för en nationell samling för ökad vattensäkerhet. Den nya räddningstjänstlagen, där skydd mot olyckor sätts i fokus, signalerar att det krävs gemensamma tag i Sverige för att minska antalet drunkningar och tillbud i och vid vatten.

Stockholm den 4 oktober 2004

Margareta Israelsson (s)